易攝網

查看: 4003|回復: 7

新手~影星軌的問題

1.     小弟想問影星軌是否要拍n噤多張再合併先得~~~不可以長曝30min or 1hour而影一張達到效果嗎?

2.     另外想問白平衡應該教auto 定係日光??

3.     聽聞有ching 說應推高iso 連拍多張~~但亦有書本說用iso 100 去影~?

4      我試過長曝30min 點解個天粉紅色~是否入了光??   

請各ching 多多包涵~~指導下小弟呀~~~感激
原帖由 adrian1000k 於 2011-8-4 02:34 AM 發表
1.     小弟想問影星軌是否要拍n噤多張再合併先得~~~不可以長曝30min or 1hour而影一張達到效果嗎?

2.     另外想問白平衡應該教auto 定係日光??

3.     聽聞有ching 說應推高iso 連拍多 ...

1.一樣得,不過一般有光害   成品會白哂   (曬心機時間)  
PS:數碼機長曝好傷身 噪點又多  (也有師兄試過成功曝光3.5小時)
但係一野過的完美性係同合成無得比,由其我中意聞相
不過我更愛我的CMOS

2.我會轉鎢絲燈  顏色好似正常D

3.高iso會好多大大粒噪點....到時唔知你想睇星定噪點啦.......

4.你影到戈D好可能係光害+白平衡出錯 (還可能係雲丫,霧丫,水氣丫...等等)

我今日都影完, 半個鐘   
100張 20s F/3.5 ISO200D+ (最低)合成
合成後當然用PS拉拉D顏色啦....反正都係後製,一野過啦
合成軟件 ~Startrails~

評分

參與人數 2EC分 +3 收起 理由
cori + 1 解釋精簡明了
simsonlam + 2 熱心分享

查看全部評分

明白明白 ~~~~謝謝師兄的指點~~~
原帖由 adrian1000k 於 2011-8-5 01:22 PM 發表
明白明白 ~~~~謝謝師兄的指點~~~

指點就講唔上....分享下經驗姐
我都學啷
請問GF1影長曝好唔會傷身?
快門開咁奈....會唔會傷到部機架