易攝網

樓主: 玩物喪志

觀音頭‧C/S腳(新相加於2014-01-23)

少來這區,一次過看完全部相,中曬毒了,
顏色層次好鬼正
特別like蘭花那幾張,光感散景控制得好好
有D毒到添
請問初玩有D乜好介紹同要注意的LE?
其實我識的不多,祇是盲目咁追求幾個牌子嘅鏡,好似拉架、蔡司咁,初玩我會揀支50mm,2.8光圈以上,玩老鏡唔玩大光圈不如唔好玩,但又不必馬上追求1.4或以上,其實好多時都係用唔到,而50mm行前幾步可當35mm用,行後幾步可以當80mm用(U大金句),而家我用得最多的是一支50mm的東蔡同一支135mm的日蔡,如果你想知多d,試下PM wat-er兄同  U大丫!我都係俾佢兩個毒嘅!
原帖由 玩物喪志 於 2007-4-26 08:10 PM 發表
其實我識的不多,祇是盲目咁追求幾個牌子嘅鏡,好似拉柿大金句),而家我用得最多的是一支50mm的東蔡同一支135mm的日蔡,如果你想知多d,試下PM wat-er兄同  U大丫!我都係俾佢兩個毒嘅 ...

先感謝~
我對D老鏡真是一竅不通LE~想問一下,老鏡(蔡司)同現在蔡司ZM,ZF有什麼的差別LE?
~學習一下
原帖由 freemanapo 於 2007-4-26 10:04 PM 發表

先感謝~
我對D老鏡真是一竅不通LE~想問一下,老鏡(蔡司)同現在蔡司ZM,ZF有什麼的差別LE?
~學習一下

你考起我啦.. 我而家留意士拉打多過菜

首先產地唔同啦..
ZF 講明係日製架啦, 出黎亦都比較近日本鏡 ge 味道 (實情 CONTAX 後期已經係日本濃厚架啦)

其實主要係鏡味, 肯定C菜, ZF菜同蝦菜, 老泥菜會好唔同..
日菜反差會大過其他菜好多, 色彩上會跳躍感大d..
蝦菜老泥菜未玩過, 不過睇過下 d 用蝦影 ge slide, 反差會冇咁大, 同埋色彩上明顯會似歐洲佬"沉鬱"一d

ZM菜我從未接觸過.. 唔識講

以上純個人經驗, 歡迎各師兄拍正..
原帖由 玩物喪志 於 2007-4-26 08:10 PM 發表
其實我識的不多,祇是盲目咁追求幾個牌子鏡,好似拉柿大金句),而家我用得最多的是一支50mm的東蔡同一支135mm的日蔡,如果你想知多d,試下PM wat-er兄同  U大!我都係俾佢兩毒 ...

我好似只係幫你入左支 50/1.7 jar wo
唔算毒姐..
原帖由 wat_er 於 2007-4-27 12:13 AM 發表

我好似只係幫你入左支 50/1.7 jar wo
唔算毒姐..

多謝wat_er兄拔刀相助,咁深嘅問題我真係唔識答
1.7當然未算最毒啦!仲有d 1.0 呀1.4咁丫嘛!
其實我識的不多,祇是盲目咁追求幾個牌子嘅鏡,好似拉柿大金句),而家我用得最多的是一支50mm的東蔡同一支135mm的日蔡,如果你想知多d,試下PM wat-er兄同  U大丫!我都係俾佢兩個毒嘅 ...

我當時好似唔係講緊50mm......
原帖由 unicorn 於 2007-4-27 01:11 AM 發表
我當時好似唔係講緊50mm......

係~~?諗返下又好似真係,不過乜都入曬你數架啦!鬼叫係你泥毒我丫拿!
DIY 反射??
點DIY啊??
原帖由 wat_er 於 2007-4-27 12:11 AM 發表

你考起我啦.. 我而家留意士拉打多過菜

首先產地唔同啦..
ZF 講明係日製架啦, 出黎亦都比較近日本鏡 ge 味道 (實情 CONTAX 後期已經係日本濃厚架啦)

其實主要係鏡味, 肯定C菜, ZF菜同蝦菜, 老泥菜 ...

雖然唔係好明,不過都學到D野~多謝指教
"而50mm行前幾步可當35mm用,行後幾步可以當80mm用" <---  對呢句金句唔係好明白? 行前幾步唔係大左嗎???
最impressive 呢張 IMG_8685-a.jpg suppose上面光下面暗, 但因為透光就成個效果唔同左, 一路睇d相覺得對光線的運用和考慮多左.
感謝七哥一言砭貶
原帖由 7gor 於 2007-4-27 02:32 PM 發表
"而50mm行前幾步可當35mm用,行後幾步可以當80mm用" <---  對呢句金句唔係好明白? 行前幾步唔係大左嗎???

我都諗咗好耐,應該係行前行後倒轉左
原帖由 玩物喪志 於 2007-4-27 09:28 AM 發表

係~~?諗返下又好似真係,不過乜都入曬你數架啦!鬼叫係你泥毒我丫拿!

用Carl Zeiss Jena Tessar DDR 50mm f2.8喺飛機上試作航拍
看到目瞪口呆...羨慕中
油畫feel   
睇返你支czj 50mm 2.8 真係好正好正
原帖由 freemanapo 於 2007-8-1 11:07 PM 發表
睇返你支czj 50mm 2.8 真係好正好正

用泥影黑白,仲正 _MG_0225-a.jpg _MG_0235-a.jpg