易攝網

樓主: kaawai

副廠鏡貼圖專題--Sigma 70-300mm(歡迎加相,有分加的喔)

OS 哥支係防手震...不過就貴好多...佢個防震未試過..吾多知得吾得

我平時都用腳架多...所以防震吾係重要

我反而想知有DG同無有咩分別.........
原帖由 mark9o9 於 2010-6-23 12:54 AM 發表
OS 哥支係防手震...不過就貴好多...佢個防震未試過..吾多知得吾得

我平時都用腳架多...所以防震吾係重要

我反而想知有DG同無有咩分別.........

DC (DC Lens) 數位APS-C鏡系
針對大部份數位單眼相機之成像圈特點而設計之鏡系。因鏡頭之成像圈可相對減小,故此鏡身更趨纖巧及輕盈,高品質之光學表現更易掌握。利用適馬先進之鏡頭生產技術,此類數位單眼相機鏡頭在體積上,重量及光學上均有優異表現。

http://www.sigma.net.tw/70_300_4_56_apo.htm

回復 #102 johnson.chan 的帖子

吾該師兄架解答丫

因為見易攝有人放支70-300 SPUER MARCO II所以就問一下...新同舊有咩分別LO

其實依支鏡...係吾係新舊版都可以改成全焦MARCO

同新舊版本同係全幅機到得吾得...有無黑角呢?

我真係又太多問題...嘿嘿嘿嘿
原帖由 mark9o9 於 2010-6-23 09:33 AM 發表
吾該師兄架解答丫

因為見易攝有人放支70-300 SPUER MARCO II所以就問一下...新同舊有咩分別LO

其實依支鏡...係吾係新舊版都可以改成全焦MARCO

同新舊版本同係全幅機到得吾得...有無黑角呢?

我真係又 ...

呢個問題我都答你吾到,如你有資料就話埋比我知la,thx
好似冇一個型號系super marco 喎
呢支鏡拿來影人像會有咩效果呢??
我諗緊入呢枝玩下先定慢慢儲錢買小黑6好
原帖由 choikh 於 2010-7-9 01:20 AM 發表
我諗緊入呢枝玩下先定慢慢儲錢買小黑6好

呢支還呢支, 小黑還小黑, 梗係買咗先~~~(催眠中....)
原帖由 YengShin 於 2010-7-9 10:44 AM 發表

呢支還呢支, 小黑還小黑, 梗係買咗先~~~(催眠中....)

手上得枝a16渣
遠少少就咩都影不到
但身家所餘無幾

回復 #109 choikh 的帖子

支持買支2手來玩下
反正吾好玩...放返出去都吾會差好多

我剛收左支比我朋友...佢用來折鏡自己改全MARCO
7月尾先返...我可以用多半個月...嘿嘿嘿嘿嘿
原帖由 choikh 於 2010-7-11 12:40 AM 發表

手上得枝a16渣
遠少少就咩都影不到
但身家所餘無幾

如果銀根稍缺, 呢支鏡用嚟過度一下都幾好, 對好多人嚟講小黑6呢啲鏡唔係一朝一夕嘅事, 我直頭用呢支代替相同焦段嘅原廠鏡, 儲起啲錢買其他利器, 當然, 代替只係講焦段功能上嘅代替, 冇可能各方面都代替到, 呢支鏡顏色偏暖, 強光下處理唔及原廠鏡呢啲問題始終好現實, 唯有靠人去配合;

呢支死馬好似已經停咗廠, 如果要買新, 就要搵下市場上嘅遺珠, 我都係上個月執咗支死淨種
原帖由 YengShin 於 2010-7-11 08:47 PM 發表

如果銀根稍缺, 呢支鏡用嚟過度一下都幾好, 對好多人嚟講小黑6呢啲鏡唔係一朝一夕嘅事, 我直頭用呢支代替相同焦段嘅原廠鏡, 儲起啲錢買其他利器, 當然, 代替只係講焦 ...

我今日去問過
$1680有
不過要訂

有無ching出讓枝二手來玩玩
原帖由 choikh 於 2010-7-12 01:00 AM 發表

我今日去問過
$1680有
不過要訂

有無ching出讓枝二手來玩玩

$1,680, 平過我hk買, 我買$1,7xx
嘩,咁2手放出去可能仲有價呀
原帖由 YengShin 於 2010-7-12 04:48 PM 發表

$1,680, 平過我hk買, 我買$1,7xx

我都係在灣仔問的喎
最近冇咩相, 加一張先~~~

枝鏡幾錢ka  我又想買 ._.
今日係麗b買左a   1180 hkd..  唔係apo版
sigma 70-300mm f4-5.6 DG marco
試左硬轉黎改全焦段marco, 手感好差a  
如果有教學教點改就好la  有冇ching知點改呢  

回復 #118 ~卡比仔~ 的帖子

我朋友都係自己改...不過佢已經返左英國啦
佢係睇以下兩個網改....

http://www.wretch.cc/blog/chifei/11100437

http://www.wretch.cc/album/show. ... =1656459656&p=0
改鏡心臟要夠大棵先得 =.=