易攝網

樓主: kaawai

副廠鏡貼圖專題--Sigma 70-300mm(歡迎加相,有分加的喔)

不過枝鏡有全焦段marco  真係方便好多
小弟按教學自己動手  終於搞掂左  
真正全焦段marco
不受70-200限制  
ching比個教學係nikon,我部機係canon,起初砌開發覺原全唔同
雖然結構唔同,其實大體上都有7成相似,自己研究下一定可以安全搞掂
有機會 會發一個教學,主要for canon sigma 70-300mm DG marco / sigma 70-300mm DG APO marco
我枝係平野 無APO 呵~
公起公起~~~~~~~~~~~~~~
卡比仔幾時up啲相比大家睇睇, 睇下冇apo又如何
有apo貴5百蚊...
我諗有apo一定好d..
不過個心又諗唔會差好遠ka姐...
原帖由 ~卡比仔~ 於 2010-8-9 04:44 PM 發表
有apo貴5百蚊...
我諗有apo一定好d..
不過個心又諗唔會差好遠ka姐...

請問甚麼是APO?
小弟是新手,不明白,謝 ching 解答。
apo者........據我瞭解, 每間廠都有生產自己低色散鏡片, 簡單講就係一令成像更加理想高質素(價格 )鏡片, 但係每間廠都會用唔同名稱呼佢地, 比如我而家用緊sony, sony低色散鏡片就叫ed或者super ed, 咁sigma廠個名就係apo啦;

下面就係sigma apo官方解釋:

APO (APO Lens)
In order to attain the highest quality images, the APO lens has been made using Special Low-Dispersion (SLD) glass and is designed to minimize color aberration.
我都放2張劣圖先...
我也想買支來用用...(新手)
但想買那支有APO那支(有APO應該靚D吧)..但我是 CANON 550D機的..所以好像用唔到,因為上一些網說..專為 Nikon 單反而設,內置對焦馬達 (咁則係..canon是不是用不了呢?)
canon用到  我係500d
各位Ching 好ar !

我是新手 , 用ge 係canon 550d ! 但係我想buy一支長焦鏡去用ar !

請問 :

Sigma---> APO 70-300mm F4-5.6 DG MACRO

定係

Canon EF-S 55-250mm F4-5.6 IS  好d ar????

因為依兩隻鏡 , 價錢差唔多 , 同埋平 (我係學生 , 所以諗住buy支平平地d 鏡用就夠了) 都係1700mop左右

我上網睇過 ! 評測好似都唔係講得好清楚 , 好似2支都差唔多 !

咁邊支會較好d ar?? 同埋可唔可以講下d 傻缺點ar?? !

thx ar ^^

因為我仲諗緊buy邊支好 ar ... !  ^^
幫頂

--------------------------
The new show is expected Wedding dresses to be a hybrid of Big Brother
太重了@:@真係吾慣,想放鳥
呢支鏡而家冇人用啦咩......
我想問下仲有冇得賣?