易攝網

查看: 2271|回復: 6

Sigma 70-200mm F2.8 EX DG Macro HSM II

想問下有冇ching 用緊呢支鏡~~~另外幾多錢~~值唔值得買~~~還有沒有相可以睇下~~

謝謝各ching 的解答~~
看看2手區,經常有人放這個系列的鏡頭

不建議 ,買一手

一落地,不見25~30%,很難接受

回復 #2 kaawai 的帖子

副廠一向都係買二手著數d
原帖由 kaawai 於 2011-12-14 03:53 PM 發表
一落地,不見25~30%,很難接受

CHING 呢句~~不太明白~~~你只的是質素嗎???

去二手區睇下先~~~不過今日去上水蘇寧鐳射問~~一手要9300~~真係貴貴呀~~百佬匯冇~~問左2間~~
原帖由 adrian1000k 於 2011-12-15 01:43 AM 發表

CHING 呢句~~不太明白~~~你只的是質素嗎???

去二手區睇下先~~~不過今日去上水蘇寧鐳射問~~一手要9300~~真係貴貴呀~~百佬匯冇~~問左2間~~

因為好多師兄,買了這類副廠鏡頭之後,總是敵不過心魔,最後還是買番正廠
到放2手出去,大件事lu,發現 2手價 只得正價 7成多dd(儘管只是用了1,2個月)

你問價的地方仲大件事,呢d地方,比相機鋪貴d架
之後你放2手,可能馬上不見 hk$2000以上

買都是去 星際城市 果d鋪,平幾百,不過我都係建議等2手(hk應該更多2手)
(你說 hk$9300,應該是 有os那枝吧)

回復 #1 adrian1000k 的帖子

你講依支應該無OS,不用9300
之前我曾經擁有,正如卡威兄講,不敵正廠誘惑,
所以放咗買小黑,但講真依支都OK
入門來講 物有所值,新鏡兩年前好似6千幾
現在幾錢唔知,二手有平有貴

視乎自已能力
謝謝以上兩位師兄給我寶貴的意見~~~