易攝網

查看: 2546|回復: 9

吾知買吾買Sigma APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM好

最近想買Sigma APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM<br />吾知師兄有冇其他介紹<br />問左支野要7xxx<br />希望可以比d意見
呢支野唔錯,長焦來講幾好啦,不過支50-500你有無想過,成像好過150-500不過要成萬一蚊左右。再唔係你用canon可以入支400mm 5.6裁相後成像都勝過150-500。
我預算都係150-500MM GE價位左右~
2手區好多
除左平, 真係無乜特點

用過, 放左~
尼支野得個長字......係250~500段有嚴重色散, 500段出黎唔會話好利.....鏡頭永遠都係一分錢一分貨的
可以到呢度參考一下,150-500 os 論壇
http://dcbbs.zol.com.cn/comment_150823.html
呢支鏡平平地買支2手玩下就可以

回復 #8 yck 的帖子

買二手有心理準備,cal鏡比較麻煩
既然50-500 os都出左,當然買50-500os啦,兩支差價唔算大,如果你係貪佢有變焦就買50-500
or 70-200os +2x
如果純鳥攝先入canon支456,因為定焦影其他野唔係咁方便