易攝網

查看: 2542|回復: 14

Nex 的閃燈?

各位師兄:我用5n,我想問下,如果我想用大閃燈,
係唔係只可以買nex專用個支大閃,或者用光引閃其他的大閃呀?
重有冇其它選擇呀?
如果無記錯,原廠無手動,如果用副廠就無自動,得手動,但系可以擺系多個角度
咁如果我想要跳燈,閃遠d,就只可以買副廠再用光引閃那,
要用m 那。 如果有nex專用飛燈線就好那,可以用ttl.
原帖由 cyrus_cow 於 2012-2-19 10:51 AM 發表
咁如果我想要跳燈,閃遠d,就只可以買副廠再用光引閃那,
要用m 那。 如果有nex專用飛燈線就好那,可以用ttl.

副廠再用光引閃那 <<<

原廠的輸出有限.

我都自己整過光引玩, 可行的. 其實玩閃無反機係比較麻煩的, 我平時都係用主體測光唔理背景周圍爆定UNDER.

http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=106742&extra=page%3D1&page=1
多謝師兄! 不過我都係睇唔明個光引閃個part點整,
我自己的知識就只知主機閃,再引副閃閃。
我都係覺得如果有飛燈線就好那。
其實閃生個方法系買個光觸動熱靴再加無線引閃,原理就系用nex個原裝閃來驅動光觸熱靴,然後再由光觸熱靴驅動無線引閃,最後驅動閃光燈,呢個方法就可以令到原廠燈唔會影響張相,因為原廠燈ge光已經被除去,如果真系要玩離機閃,我建議用閃兄ge方法,而且唔怕受其他相機ge閃燈影響,最緊要系任何時刻都唔驚引閃失敗,除左係引閃無電ge時候
呵! 咁個光引閃熱靴向邊樹有得賣呢?
原帖由 cyrus_cow 於 2012-2-19 08:28 PM 發表
呵! 咁個光引閃熱靴向邊樹有得賣呢?

淘寶同DC HOME有現成.  DIY GA話香港鴨尿街大把. 澳門喺商戶區澳X那隻要自己拆開佢先得. 因為唔拆出面包住舊野會好重GA.
Thx 師兄,等我淘下先!
我找到海歐牌,光引閃,$25左右,係唔係個d就ok那。
就系呢只,買啦,順便幫我定一個
系丫,唔記得問你,你有無無線引閃??如果無記得買埋
無線引閃我重有,for canon的,光引閃買通用型ok那?
彪彪:你係唔係要幫你訂多一個,要咩型號呀?
我要一個sony口ge
你e+先履我,我訂左那!