易攝網

查看: 2766|回復: 8

[Olympus] OMD 自動白平衡好黃

就算關了保留氣氛的白平衡設定。室內黃燈的自動白平衡都係偏黃。其他Olympus 機有冇同樣問題呢?
還有那個one-touch Wb 設定,搞黎搞去都係 "WB NG retry"! 即係不能自定白平衡。
"one-touch Wb" 要搵白紙/灰卡之類既物體作參考....

其實你可以試下用佢既PRE-SET 鎢絲燈WB,基本上所有數碼相機喺鎢絲燈環境都係偏黃,Olympus算係好...C牌機有時會變粉紅色....
謝謝~ 因為一直在用GF1。白平衡真的好好。要好好掌握一下E﹣M5。
白平衡偏黃問題自問自答:
AWB在黃燈下偏黃解決辦法, 除了關掉warm tone 設定外, 當WB 在 AWB下, 可以嘗試 -A 以減輕偏黃的現像.
再黎自問自解答:
訂定白平衡 One-Touch WB. 要注意參考物不能反光, 不能有陰影; 若不成功:即出現 NG retry時, 可以把參考物完全填充畫面下拉遠一些, 或+ EV, 或用M mode, 或用 MF 來嘗試.

若大家遇到同樣問題時, 以上方法希望可以幫到你.

註:
body firmware v1.1
kit lens firmware v1.1
近期發現,室內黃光用I-enhance awb會偏黃。用natural 就ok.
可能職業習慣, 就算係影 RAW , 我都係慣左影野帶張白紙, 必要時做 MWB
在下會使用 K 值
用k既話有時怕光源唔定咁咯  用raw就安全d

但我都係打jpg多