易攝網

樓主: Suki2002

探訪貴州紫雲縣中洞希望小學( + 114分 ) -- 精華帖

原帖由 fanatics 於 2006-12-27 10:40 PM 發表

果枝鏡已經出讓左比同事啦
唔係..果日影紅葉就唔洗咁辛苦...

見佢剛剛買左部400d, 成日心大心細唔知買咩鏡, 2手又怕比人呃..
咪是是旦旦...讓比佢...我自己慢慢有時間先再搵過

嗚~~嗚~~~
讓給同事都唔讓給我玩  ,仲要是是旦旦添
你記住買了新鏡又借給我喇
原帖由 吾識影相 於 2006-12-27 08:47 PM 發表

令人感動x10

多謝 吾識影相 欣賞
原帖由 josephjoseph 於 2006-12-27 09:19 PM 發表

xN,N趨向於無窮大

多謝Joseph欣賞
各位 可以 加分的朋友 不要吝嗇

呢輯有意義的真實紀錄,值得加分再加分
睇完妳輯相..我覺得我地真係好幸福....

至少我想讀書..都唔需要怕無書讀...

雖然早就知道國內既小朋友大多數都要攀山涉水返學...

但睇到妳咁真實既圖片..真係令人好震撼...

d相一d都無令人覺得悶...我會叫埋我仔仔一齊睇..等佢知道而家佢地既生活係幾幸福...

多謝suki...對腳而家好d未丫??
原帖由 七月火焰 於 2006-12-27 11:10 PM 發表
睇完妳輯相..我覺得我地真係好幸福....

至少我想讀書..都唔需要怕無書讀...

雖然早就知道國內既小朋友大多數都要攀山涉水返學...

但睇到妳咁真實既圖片..真係令人好震撼...

d相一d都無令人覺得 ...

先多謝七月火焰欣賞
我其實都好想多些小朋友看到這些相片, 希望他們能好好地珍惜現在擁有的一切及學懂去關心別人 !
我雙腳第四日就不怕痛喇~~多謝關心
原帖由 kaawai 於 2006-12-27 10:57 PM 發表
各位 可以 奶ㄜn?br />
呢輯有意義的真實紀錄,值得?

多謝Kaawai超版的全力支持
有人欣賞完這輯相後留言, 我就開心喇~~~
我覺得老師唔單止要張d相post上網,
一定要哂!! 好駛老師能夠隨時隨地同身邊ge人分享是次經歷
ps, 有冇一d close-up 少少 ge 紀錄? 如果有煩請post埋上黎

生活在城市ge小朋友真繫好幸福.
由其系澳門ge小朋友番學都吾洗十分鐘.(自己做標準)
真系要比距地知到下,自己有幾幸福先得,
如果我沒有記錯,這區的小朋友的身高會較其他地區為矮,
聽說因為土地貧脊所致,連農作物收成也較差,如薯仔一類的食物,收成時也只有乒乒球般大.

很多人出錢做善事,是為名為利.

suki為祖國同胞卻不止付出錢.更是出心出力,實為中國人的典範.
本網能有你這位會員,實在是本網的光榮.

希望你的學生能體會的你的心意,珍惜自己擁有的東西.
記錄左旅程方方面面.

好文,圖片亦有進步.

p.s.:suki老師想玩咩鏡?
原帖由 wat_er 於 2006-12-28 12:14 AM 發表
我覺得老師唔單止要張d相post上網,
一定要哂!! 好駛老師能夠隨時隨地同身邊ge人分享是次經歷
ps, 有冇一d close-up 少少 ge 紀錄? 如果有煩請post埋上黎

多謝Water 版主支持~~

曬相是我興趣, 去年的歐洲相我曬了900多張, 人人話我傻, 我就是喜歡隨時拿出來看, 有一種質感和滿足感

你指甚麼close-up少少的紀錄, 舉例~~??
洞中的學童我沒有影他們的近照, 因為整個過程他們都好乖地集隊, 不想打擾他們, 反而另一間學校就有影少少
原帖由 penco 於 2006-12-28 12:19 AM 發表

生活在城市ge小朋友真繫好幸福.
由其系澳門ge小朋友番學都吾洗十分鐘.(自己做標準)
真系要比距地知到下,自己有幾幸福先得,

多謝penco 欣賞
當地有份週報的一篇特稿, 剛好介紹了這間學校的部份資料, 有學生要行 13 個山頭, 需要7小時才能回到學校
原帖由 waiwai 於 2006-12-28 01:10 AM 發表
如果我沒有記錯,這區的小朋友的身高會較其他地區為矮,
聽說因為土地貧脊所致,連農作物收成也較差,如薯仔一類的食物,收成時也只有乒乒球般大.

很多人出錢做善事,是為名為利.

suki為祖國同胞卻不止付出錢 ...

waiwai 超版真的甚麼都知道

相片中的兩姊弟, 領隊說問過他讀幾多年級, 他說五年級, 不過我們都懷疑他是否不明我們問甚麼, 他的外貌似幼高班或一年班的學生呢

超版你太誇獎我喇, 我受不起, 你令我覺得好似為國捐驅咁

其實如果一早知是那麼辛苦, 可能我都未必會行, 因為行到三分之二時, 我都有想過放棄, 但看到四周的學童的眼神, 就點都要繼續堅持了
原帖由 unicorn 於 2006-12-28 02:26 AM 發表
記錄左旅程方方面面.

好文,圖片亦有進步.

p.s.:suki老師想玩咩鏡?

多謝U大欣賞

其實我都唔知自己想玩咩鏡!! 我部350D都好少用
總之見別人用魚仔影景得意, 又想玩
別人影MARCO靚, 又想玩
別人影人像相, 背景散得好靚, 又想玩
幸好我沒有你們那麼熱愛攝影, 否則就不得了
感染力很強....看完後很有感覺.....
看見這些境況...我們有能力做的就應該盡力去做....
幫助一些需要我們的人....

在國內我也助養了一名小朋友....
我亦希望更多人能夠關注這些需要我們的小朋友.....

真的是很好的作品....我決定加爆分~~~
原帖由 micmic 於 2006-12-28 09:40 AM 發表
感染力很強....看完後很有感覺.....
看見這些境況...我們有能力做的就應該盡力去做....
幫助一些需要我們的人....

在國內我也助養了一名小朋友....
我亦希望更多人能夠關注這些需要我們的小朋友.....

...

多謝micmic超版支持

當初我還怕你們看行山相時會覺得沉悶
曾經想過只貼最後幾張山洞相算了, 但如果只貼山洞相, 你們又不會體會到我們行了多少山路和學生上學的路程(有些比我們走得更遠), 幸好現在我都貼了出來, 又得到大家的欣賞和支持, 真的很開心~~

micmic有助養小朋友, 你都好有善心
原帖由 Suki2002 於 2006-12-28 10:37 AM 發表

多謝micmic超版支持

當初我還怕你們看行山相時會覺得沉悶
曾經想過只貼最後幾張山洞相算了, 但如果只貼山洞相, 你們又不會體會到我們行了多少山路和學生上學的路程(有些比我們走得更遠),  ...

一個月都係百幾蚊....
可能平時無無謂謂就洗左....
不如拎黎幫下人~~自己個心都快樂左~~~
我也來讚一句!

好的攝影作品,其實不需甚麼昂貴器材,也無須太多技術。
原帖由 micmic 於 2006-12-28 10:43 AM 發表

一個月都係百幾蚊....
可能平時無無謂謂就洗左....
不如拎黎幫下人~~自己個心都快樂左~~~

我都覺得幫了人自己真的會好開心
每個人都是這樣想就好了