易攝網

樓主: Suki2002

探訪貴州紫雲縣中洞希望小學( + 114分 ) -- 精華帖

嘩~~~~~~妳去到貢遠
但真係影得好好,簡單的山區生活
相片我不覺沉悶; 色彩天氣關係, 你也控制不了;

相片我看到老師們無比愛心, 小朋友爛漫天真, 他們的需要, 希望我能在其他方面出一分力.

感謝suki的分享
原帖由 kit少 於 2006-12-27 06:41 PM 發表
嘩~~~~~~妳去到貢遠
但真係影得好好,簡單的山區生活

多謝 kit 少支持
但生活在山區就並不簡單了
原帖由 edlo 於 2006-12-27 06:47 PM 發表

相片我看到老師們無比愛心, 小朋友爛漫天真, 他們的需要, 希望我能在其他方面出一分力.

感謝suki的分享

多謝edlo 支持, 我都希望每人都能出一分力
有意義的相片係永遠唔會覺得沉悶 , 相中流露出童真的可愛, 物資的可貴 , 多謝妳的分享 .
原帖由 andyleong 於 2006-12-27 06:55 PM 發表
有意義的相片係永遠唔會覺得沉悶 , 相中流露出童真的可愛, 物資的可貴 , 多謝妳的分享 .

多謝Andy 欣賞
那裡的物資的確比錢更有用
看完深深睇會到現今香港小朋友(金波羅)是多麼幸福 .......
Thanks  Suki2002 大大 分享
原帖由 edlo 於 2006-12-27 06:47 PM 發表

感謝suki的分享

X2,

如果我地想幫忙, 可以點樣做 ?
感謝 老師 帶我們 探訪一個 好像是遙遠的境地!

但原來是很近的

只不過我們不願正視

只有老師擁有這份真心意
咁艱苦環境, 佢地都肯苦學, 反而物資豐富地方, 細路仔唔識珍惜
老師能完成一項咁有意義的活動,真係好難得,而且更詳細地記錄了整個行程,
實在令人感動,讚~
原帖由 Angus 於 2006-12-27 08:12 PM 發表
老師能完成一項咁有意義的活動,真係好難得,而且更詳細地記錄了整個行程,
實在令人感動,讚~

令人感動x10

re

原帖由 吾識影相 於 2006-12-27 08:47 PM 發表

令人感動x10

xN,N趨向於無窮大
原帖由 aeugmkc 於 2006-12-27 07:23 PM 發表
看完深深睇會到現今香港小朋友(金波羅)是多麼幸福 .......
Thanks  Suki2002 大大 分享

不單港澳小朋友幸福, 現在內地城市的一些獨生子女, 一樣像小天王一樣!
多謝aeugmic欣賞
原帖由 Paul 於 2006-12-27 07:37 PM 發表

X2,

如果我地想幫忙, 可以點樣做 ?

多謝Paul少支持

現在我都不能詳細答覆你, 我只知要供一個小朋友出城市完成整個中學階段, 只需三千元.
但我會問清楚領隊, 始終捐助物資或金錢回大陸, 都一定要完全清楚其途徑及用法比較好
哎呀..... 太多野做
漏左一樣好重要冇講到

對於suki 金次咁有意義行動
我...salute...........!!!!!!!!!!!!!!
原帖由 kaawai 於 2006-12-27 07:45 PM 發表
感謝 老師 帶我們 探訪一個 好像是遙遠的境地!

但原來是很近的

只不過我們不願正視

只有老師擁有這份真心意

多謝kaawai欣賞
其實很多人都有幫助別人的心, 只是暫時沒有機會或習慣被人推動才行動而已
原帖由 fanatics 於 2006-12-27 10:23 PM 發表

咁艱苦環境, 佢地都肯苦學, 反而物資豐富地方, 細路仔唔識珍惜

哎呀..... 太多野做
漏左一樣好重要冇講到

對於suki 金次咁有意義行動
我...salute...........!!!!!!!!!!!!!!

fan 兄欣賞這個帖我已很高興了~~你向我salute我怕醜的 記得有機會又借鏡我玩下喇

我們過完聖誕假回校後要做報告和壁報, 希望懶惰的學生們看了後會有所醒悟
原帖由 Suki2002 於 2006-12-27 10:33 PM 發表

fan 兄欣賞這個帖我已很高興了~~你向我salute我怕醜的 記得有機會又借鏡我玩下喇

我們過完聖誕假回校後要做報告和壁報, 希望懶惰的學生們看了後會有所醒悟

果枝鏡已經出讓左比同事啦
唔係..果日影紅葉就唔洗咁辛苦...

見佢剛剛買左部400d, 成日心大心細唔知買咩鏡, 2手又怕比人呃..
咪是是旦旦...讓比佢...我自己慢慢有時間先再搵過
原帖由 Angus 於 2006-12-27 08:12 PM 發表
實在令人感動,讚~

hahaha~~我當了這個帖是我的Blog, 所以詳細地記錄, 方便將來我記憶番咋
其實我都諗唔到我可以行完全程呀, 雙腳由大腿,膝蓋至腳肚共痛了兩日, 好彩有同事給愛心藥膏我按摩咋, 否則有排痛~~~~

多謝Angus欣賞