易攝網

查看: 2986|回復: 16

想買部菲林機

新手咩都唔識, 我想問一問olympus trip 35同lomo lca
大家覺得兩部機整體上 邊一部影出黎既相靚D, 鏡頭靚D?
我自己睇第一眼就已經好鍾意trip 35個型, 但睇相好似lca影出黎靚d
價錢差好遠, 唔係好識, 所以上黎問一問大家意見 thx!!
Olympus mju II 平靚正

回復 #2 wat_er 的帖子

我都覺mju II 好正, 不過我有一部mju I ,  咁對於上面個兩部你有冇咩意見?

回復 #3 disney_chan 的帖子

32mm                    VS                40mm
lomo lca 重口味D                       trip 35 清淡D
兩部都係"古焦"
睇個人喜好
其實要估焦係應該點估????

回復 #4 b16a 的帖子

32mm, 40mm 姐係點樣? 有咩分別架?
姐係
簡單d就係mm數越大,取景ge框框越窄,景深越深
32mm振近35,適合街拍
不過其實40同32都唔差得好遠~睇你想唔想要wide d
原帖由 天氣 於 2012-8-2 01:00 PM 發表
其實要估焦係應該點估????

拿lomo lca 來示範
"估焦" = 目測手動對焦
既沒有半按快門的自動對焦、也沒有轉動鏡頭的手動對焦環。
LOMO LC-A 只能推估大概的距離多少,接著手動調整對焦點,有 0.8m、1.5m、3m、無限遠…等四段對焦距離,算不好就準備失焦糊掉。

Rollei 35s!
rollei 35+1
Rollei T 係小弟鍾愛的第一台菲林機
Rollei 35S 錯過幾次機會, e+ 感覺太貴了點
收藏中只有一台"德仔" Rollei 35 + 閃 + Filter + hood + cap + 手帶 + 測距器
好可惜一筒都未影過, 淨係打空炮
TRIP 35 好正, 又平過LOMO

by trip 35
原帖由 b16a 於 2012-8-3 05:32 AM 發表
Rollei T 係小弟鍾愛的第一台菲林機
Rollei 35S 錯過幾次機會, e+ 感覺太貴了點
收藏中只有一台"德仔" Rollei 35 + 閃 + Filter + hood + cap + 手帶 + 測距器
好可惜一筒都未影過, 淨係打空炮

Rollei 35S

回復 #13 gwu1 的帖子

努力中
Rollei 35S
其實要大反差 MJU 已經算好大果隻
當然如果真係要超超超大反差同特大暗角先至考慮 LC-A+ 啦

之但係咁... 如果樓有筆直上 LC-A+
其實有好多選擇

個人偏見全手動 Rollei 35/35S (有景深尺,有助估焦成功率), 半自動就 Contax T2 (有光圈先決)
同時 40mm 的

Rollei 35S

Contax T2

要 32mm,其實仲有佢 Pentax Espio Mini

至於再 wide 少少 ge 選擇,可能會超左你 ge 筆直,故不贅述啦

評分

參與人數 1EC分 +1 收起 理由
b16a + 1 熱心分享

查看全部評分

回復 #15 wat_er 的帖子

水兄幾時想出 Rollei 35S
記得通知聲
BTW, Rollei35 / 35S
Hood, 鏡蓋 大陸副廠無難度
但filter 很難找
由其係 Color filter
原帖由 b16a 於 2012-8-12 04:29 AM 發表
水兄幾時想出 Rollei 35S
記得通知聲
BTW, Rollei35 / 35S
Hood, 鏡蓋 大陸副廠無難度
但filter 很難找
由其係 Color filter

我果部 rollei 35s 百無機一部黎
鏡片有少少離膠添
故自己粗用算了
得閒出黎交流下影幾碌丫