易攝網

查看: 1983|回復: 5

入門客

剛剛係二手區入左部小玩具
不過佢快門好似都唔多準...要搵師傅睇一睇先得

本身買黎想長插俄魚,可惜佢機身無頂針擋板控制唔到光圈
參考http://forum.pentaxfans.net/thread-81333-1-1.html (佢簡直係天材)
大師兄教落,拆鏡只有3個要點   
1.跟足步驟
2.小心
3.心臟要夠大粒

同時我都明白左點解人地教鏡頭長時間唔用要收到最細光圈

一切順利

不過我唔多睇得明個硒測光錶
求師兄指教
set好iso,如果日間就睇用白色的快門值,夜間就睇黃色快門值,快門值set係你所用光圈值所指的那一個快門值
例如,如你的圖所示,用左大約350iso,光圈f8~11對應1/250快門

轉動測光錶的快門扭,你的機身(可能在觀景器內)應該有一個測光提示的燈/針提示你正確的組合
以前用過pen F個測光錶和這類似,我估應該係瓜
我開頭睇唔明個DIN....原來=ISO  第二個標準

不過個快門真係好有問題

個門廉唔得...開得慢 關得快 估計拍出黎只有 1/3張底片可以曝到光

開頭以為係壞左調速,得返一個速度...以為小問題

家陣都唔知有無零件修理
整可能貴過再買一部
原帖由 felixkuok 於 2012-8-14 03:44 AM 發表
整可能貴過再買一部

淘寶賣半屍 80$ 唔洗

佢話功能正常 8成新 120~400$

都係過兩日搵師傅睇睇先算
第一卷作品終於出爐

真係一波十三折....

機整好,拍完先發現唔識捲返片入去

查左一大輪外文網址發現粒"制"先知佢壞左...

又比師傅搞, 搞左成星期,師傅只係同我抽返捲菲林出黎,機到今日都未搞掂   Orz ....

----------------------------------
試下自己返拍,好難  

.