易攝網

查看: 2902|回復: 15

初哥學挕影

大家好呀, 我係初哥, 對拍攝完全沒有認識, 只因看到好多相片拍攝令我著迷, 從而發生了興趣好想去學習, 但因我除日間在職外晚上仍然有本科課程要修讀, 故一直都無法參加民間團體所辦的興趣班, 現想借呢度求教各c hig, c姐, 請指教應如何開始呢? 另未知新手應備邊種器材? 一切都停留在起步線上, 求指教
直入中階機身,之後睇多D相,睇D入門書,要明部機點用,到光圈快門ISO既關係,....之後就系不停既嘗試~
再睇多D多D多D 作品!  去諗點影..
那器材方面應如何選備? 我BUDGET吾係太多, 限制比效大
50D  + A16 + 50.8 即可
明白, 想問問, 我好想學,但興趣班時間吾就, 只有週六, 日可行, 請問各c hing還有沒有這個時間的學習班?
Nikon D3200 + kit 鏡  hkd2,940  
http://www.price.com.hk/product.php?p=128531

Nikon AF 50mm f1.8D hkd710
http://www.price.com.hk/product.php?p=102661

Total Cost = hkd3,650

夠你玩架啦!
有無法C hing, c姐可教嚇我呀, 興趣班時間吾就, 只有週六, 日可行, 我願花多啲時間, 但要有得配合至可行
你搵個女仔, 同佢影下相, 拍下拖, 咁就可以進步得快, 既開心, 又高興,
影相就個個龍友羅起部機就識影架啦, 不過, 如果有人開班, 我也想跟住學下野.

回復 #8 uncle_magg 的帖子

我咪係女囉, 認真架, 暑假會吾會有班開 ?
咁你要留意一下各大團體了,
但我認為自學最方便,
加油!  
就係團體辦既時間配合吾到至問有無暑期課程
參加多些活動,在活動中可與師兄們多些交流。增加經驗。
要先學好基礎, 乜都吾識無得交流, 要參加入門基礎班先, 有無係週六日上課架?
你搵到有就叫埋我啦, 我都想去上堂....
我都想報名