易攝網

查看: 4233|回復: 16

有無人用過24-70 F4??

去左HK CANON到試6D + 24-70 F4/24-105 F4
感覺上銳覺兩者差唔多
24-70 F4個防振貌似幾堅挺,微距真係可以好近
24-105 紫邊幾嚴重,24-70 好過佢唔係多
上網睇到話24-70 F4係得24MM好過24-105
http://www.the-digital-picture.c ... omp=0&APIComp=0
大家有無用過?

支鏡新出 , 又未有單鏡賣 , 用的人很少
養魚的貓 發表於 2013-5-12 01:37 AM
支鏡新出 , 又未有單鏡賣 , 用的人很少

睇返PRICE.COM個價
24-105 KIT貴過淨BODY 5XXX
24-70 KIT貴過淨BODY 8600-8800
咁兩支鏡相差3XXX
值唔值?

3xxx 買的是IS
uncle_magg 發表於 2013-5-12 09:14 AM
3xxx 買的是IS

agree
養魚的貓 發表於 2013-5-12 01:41 PM
agree

咁其實邊支銳D?網上眾說紛紜..

REX430 發表於 2013-5-13 11:36 PM
咁其實邊支銳D?網上眾說紛紜..

我無用過 , 其實呢支鏡用過既人少 , 好難去問到人 , 主要都係靠網上 D 評測

以我睇過业多篇評測黎講 , 新個支各方面都有略有優勝 , 尤其係係個 MIRCO

不過明顯 CANON 唔會益街坊 , 睇個差價就知

養魚的貓 發表於 2013-5-14 08:37 PM
我無用過 , 其實呢支鏡用過既人少 , 好難去問到人 , 主要都係靠網上 D 評測

以我睇過业多篇評測黎講 ,  ...

最后戈行唔明,求解
REX430 發表於 2013-5-14 08:55 PM
最后戈行唔明,求解

好就 24 70 好 , 不過要比多一倍價錢
養魚的貓 發表於 2013-5-14 09:26 PM

係囉....貴3XXX,但係質素好似唔及呢個價....

養魚的貓 發表於 2013-5-14 09:26 PM

感覺上好少人買24-70 KIT SET....

二手區之前見到成3,4個人放出黎, 都唔知做乜, 不如你pm問佢地仲好
miller92 發表於 2013-6-14 03:52 PM
二手區之前見到成3,4個人放出黎, 都唔知做乜, 不如你pm問佢地仲好

已入24-70 F4,感覺唔錯,或者我唔識分....HAHA

24-70 有 IS 仲要係最新。
自問唔聞
叔叔我去香港毒氣室玩過, 支鏡唔錯的, 但價錢對於叔叔來講係貴, 叔叔用死馬24-70 f2.8 HSM (HKD46xx),
只追求對焦快及爽度, 唔追求畫質, 哈哈~~

小弟都係出左24-70 /F4 畫質不錯
咁同24-70 2.8 I比差幾多???因為2手價差不多!!