易攝網

查看: 3362|回復: 15

Sony SAL70400G2 AE 意見

各位 Ching , 小弟有意想入尼支 SAL70400G2 AE , 想請問有冇Ching 試過同意見如何呀?? 對比上一代分別如何呢??  謝謝!!
呢支應該係Sony自己設計的70-200, 相信表現會貼近d現代鏡
Sony 70-200第一代係沿用Minolta 70-200 SSM的設計
雖然當代Minolta的設計已經很優異, 仍然有改善空間
就睇Sony工程師整d咩出來吧
如果有人話唔得, 你會唔買?

反正而家大部分人洗既錢都係洗係一d唔知點既野上面, 買左試完同我地冇買既發表番意見如何啦, 謝謝
YengShin ching , 如果真係唔得, 我一定唔會買啦, 唔通錢多咩...... , 奇實我個Post 都係想搵一D 其他ching 有買到又或者試過的比小小專業意見我尼個 Sony 的新用家啫.  最衰真係自己冇時間過HK 試, 如果唔係都唔駛麻煩各位Ching 啦.....  Thanks!
專業意見我就比唔到, 我既經驗係, 唔好話呢d旗艦級別鏡頭(我會唔會太誇張, 應該會比人插, 呢d鏡而家好似只係算入門級), 就算係比較普通級別, 求其拋個帖出黎問意見, 都係一大堆"正", "利", "好色水", "有層次感"之類既回應, , 再加上你表示"有意", 原則上支鏡你已經袋左一半落袋, 當然你個銀包亦露左一半出黎, 你錢唔錢多我唔知, 可以打呢支鏡主意, 估計少亦唔慌少得去邊

唔專業既意見可以比少少你, 可以去親自試下固然好, 我反而想你考慮下一d自身問題, 你用咩機配呢支鏡, 係咪可以比支鏡有發揮, 定係買完支鏡又要有意再買什麼什麼機, 支鏡未來既用途係咩?做d冇呢支鏡都做到既野?定係做d用左呢支鏡都唔會有太大分別既野?

我都面臨過類似處境, 不過我就好少問人專業意見, 因為我知我自己唔專業, 專業意見係比專業事情, 洗專業既錢係唔專業既事情上面, 本來就唔需要專業意見去支持, 只需要興之所至

PS: 740g一代係我手上自覺有d浪費, 但係我覺得佢係超班表現, 當年大部分人對佢既高度評價算係中肯到位, 所以如果你(或者其他師兄們)試過g2覺得真係可以比一代有明顯進步, 記得通知我一聲, 我非常期待

評分

參與人數 1EC分 +2 收起 理由
JxR + 2 精品文章

查看全部評分

首先多謝YengShin 師兄的多方面深入淺出之個人意見.. 謝謝!!

SO Far 我係尼個 Forum 都係CDRom 多, 問得幾次嘢. 有幸都未遇過尼D "正", "利", "好色水", "有層次感"的意見. 何況尼D 意見除非你係盲嘅 , 唔係都無須要講. 講真自已都有眼睇啦.  

你講"有意" . 說實話丫, 真係唸到有用才"有意"買, 若然真的新不如舊, 那才考慮舊. 至於用咩機配呢支鏡 , 小弟不才, 興趣影相多年, 由Canon EOS88 -> Nikon D80 -> D700 -> Canon 5D2 到而家手上只得一部 Sony A99 + 支蔡頭24-70 f2.8 (死慳死底先儲到錢買嫁, 費事比人誤會以為好有貨, 標Q我D 仔女參就PK 啦.... ) . 其實見到你回應後, 我都有唸過尼部死Cheap 機會唔會發揮唔到支鏡.

專唔專業意見真係好睇個人 , 都係小弟不才, 好多人都勁過我, 我就真係唔專業喇(起碼都係第一次玩Sony Alpha 機 , 對Sony / Minlota 鏡頭更莫什了解) . 因此才真係虛心請教各位Sony 玩家師兄門. 可能會好似今次咁有意想不到的答案呢??

我係見到有師兄Post 話會轉款先忍手唔買上一代, 如果師兄真係覺得你浪費咗你支鏡, 可能不妨考慮吓讓給小弟丫, 一來又可除去你眼中釘, 二來又可幫到小弟慳家. 何樂而不為啫...  我唔識去發揮佢啫, 我身邊都有好多朋友可以教到小弟嘅.

Anyway 都好多謝你比到咁多角度 , 咁全面 , 咁有深度嘅專業意見.... (超碼係我心裡你專業過我la.. )

好多字, 唔想睇, KAKAKA

洗乜理佢專唔專業YA, 反正都係玩具嚟, 買得起咪買嚟反下同型下啫, 唔鐘意咪放返佢LO. 男人無玩具玩好難過日子架~~

Agree!!  
現在D日本錢係咁跌,日本車都減價,就唔見D鏡頭跌,上年sony 鏡加超過30%,無理由唔等下!
可以買水貨的...
正常非黑仔一年內都好小壞嘅 , 相差大水貨真係有得唸.
師兄,我都有支740G同M記820G想放,因太重了,用唔掂。
Ching PM 個價來望望. Tks!
雖然我無用過2代,不過我可以肯定就系對焦一定會快d,色水,層次一定唔會有幾大分別,因為結構一樣,只系鏡身顏色變左,官方話鍍膜用左新鍍膜,其實鍍膜呢家野我覺得影響唔會好大羅,一代用家都話好,二代差唔得幾多
pc8888 發表於 2013-5-17 02:22 AM
正常非黑仔一年內都好小壞嘅 , 相差大水貨真係有得唸.

Sony 好難講,買過幾部機身,除咗 DC 之外,A700, A850 同埋 NEX-7,凈係部 A700 無驚無險,其他兩部都要返廠大修。NEX-7 要換主底板,A850 用咗唔夠一個禮拜就死咗對焦模組。。 如果要自己比錢都幾金。。