易攝網

查看: 6507|回復: 21

Sony NEX 映人像大光圈鏡推介

各位Ching~小弟係新手~小弟想買支映人像大光圈鏡同一支天捱鏡18-200去旅行就算. 之前去過Sony玩支35-1.8好鐘意不過价錢就有D肉痛.....其實市面上有冇其地差唔多既鏡可以選擇呢? Ching們可唔可以指點一下? 我係用緊NEX6的~
影人像, 你可考慮下搵支手動定焦舊鏡玩玩, 光圈夠大價錢可以好經濟下~
我都係用nex-6, 我用d M42 及 PK-Mount 舊鏡多, 都係Pentax 出品

Ching~M24及 PK-Mount 舊鏡 可以響邊買到? 旺角星際? 有冇話邊支鏡你覺得ok?   
咁係咪要加過轉接環? Sorry~好多嘢想問haha
nikon AF 50 1.8 + AI-nex接環, $600蚊左右搞掂
ericma0825 發表於 2013-7-9 02:47 PM
Ching~M24及 PK-Mount 舊鏡 可以響邊買到? 旺角星際? 有冇話邊支鏡你覺得ok?   
咁係咪要加過轉接環? Sorry ...

冇話邊支特別好, 支支都有個性, 手動要自己對焦傷神小小! 呢樣要留意

二手舊鏡你留意下二手區, 我通常都係用開50mm 或 28mm, 50mm光圈有些1.4 , 1.7, 1.8不等, 28mm 就2.8 或 3.5, 視乎你自己需要!

接環一定的, 不過一般m42 或 pk 轉 nex 都係一百幾十以內, 好經濟的!

建議你買m42, 我係因為玩開Pentax單反先會入pk! m42支援性會好好多!

Ching~~开始有D概念了~~非常感激~!!!
搵支 Minolta MD 50f1.7 都係 400 左右,TB 買個幾十人仔 MD-NEX 轉接環,已經好好用。。

Minolta MD 50f1.7 我都有支,不過係小弟幾十年前第一支鏡頭,好有紀念價值,所以唔會賣。。
Thank you Ching~ 等我出去揾揾先~
ericma0825 發表於 2013-7-11 10:29 AM
Thank you Ching~ 等我出去揾揾先~

呢支鏡唔算難搵,香港有支賣 300。。呢可以睇下有無香港 fan 幫你交收。。

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=1997036

賣家提供嘅相。。

https://plus.google.com/photos/115158592555909242398/albums/5847002942213527761?banner=pwa

唔好煩,直接入E35/1.8,6仔有相位對焦AF+4級OSS冇理由拒絕,除非ching大把時間慢慢影景影物就MF吧。
bear_f 發表於 2013-7-16 02:29 PM
唔好煩,直接入E35/1.8,6仔有相位對焦AF+4級OSS冇理由拒絕,除非ching大把時間慢慢影景影物就MF吧。 ...

呢個真係抵用的。
買支sigma 30/2.8 la又經濟,都係千零蚊
千幾蚊 其實可以買到1.2大光圈了...
starfish 發表於 2013-7-17 05:42 AM
千幾蚊 其實可以買到1.2大光圈了...

千幾蚊可以買到1.2大光圈自動鏡 ? ?
edmundo 發表於 2013-7-18 12:02 AM
千幾蚊可以買到1.2大光圈自動鏡 ? ?

當然系手動鏡...
starfish 發表於 2013-7-18 12:29 AM
當然系手動鏡...

ching你有冇得賣ar ? ? 有就千零蚊賣支1.2大光圈鏡比我la.......
edmundo 發表於 2013-7-20 02:29 AM
ching你有冇得賣ar ? ? 有就千零蚊賣支1.2大光圈鏡比我la.......

淘寶啦 有隻先6xx人仔 不過要改光圈落nex
canon fl 58 1.2 從1150-1450都有幾隻 換成mop都系2000樓下嘖 尼兩個靚仔D
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=k49lntn5825
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=k49lntn8e2d
我基本唔玩日本鏡咯 旁軸例外

edmundo 發表於 2013-7-20 02:29 AM

nex大光圈不是很好玩,图个虚化背景

我有一只卖紧,yashica 45/1.4,嫌不够大都无办法啦

http://www.ecpz.net/forum.php?mod=viewthread&tid=132587&extra=page%3D1&page=2

从lync改到nex,精度之类就不要问啦,从事工程这一行,把关做得很好,靓仔完美使用无问题

pm索要大图啦
买不买我的镜头不要紧,但系玩大光圈,学海星兄话斋,nex就不要买新镜头喇
why?
1、新镜头反差大层次差,影人不爽 (分辨率超高,但是无毒,sigma 30 19 那堆都系一般野,用过卖过)
2、逆光的时候,旧镜头冲光效果那种效果,后期ps都省去
反正都系玩虚化么

首推美能达同canon FD果堆,有钱d就是nokton啦
人像即係個人會郁,除非係私家model(老婆/女朋),可以畀好多次機會你慢慢影,
否則一般都係用自動對焦方便些,不過nex的自動對焦很陽春就是了