易攝網

查看: 10343|回復: 44

[請狠評] 真心求評論~

請評論一下

你自已覺得唔錯就得了   仲需要咩評論?
左右上角多咗兩隻門脚   口多多 唔好鬧我
大師作品,very good. 係唔係你影?
師兄,
我都係初學,
試評一下吧,
先不講構圖,
暗位不夠黑,
找時間,
再影一張吧.

樓主咪玩啦!街攝大師--布列松作品嚟嘅!
uncle_magg 發表於 2013-7-13 10:43 PM
師兄,
我都係初學,
試評一下吧,

呢張係精彩作品!如果你有留意,單車係洽到位,構圖極佳!布列松捕捉力超強!(佢係用旁軸手動鏡影)

可否叫布列松再影一張, 叔叔我希望張相可以有暗位比較黑, 來產生一些效果, 可能我修為未夠, 唔識欣賞呢張相... 哈哈~~  發表於 2013-7-13 11:28 PM
我冇話自己影   只系睇下大家評相既要求啫
felixevo4 發表於 2013-7-13 10:58 PM
我冇話自己影   只系睇下大家評相既要求啫

上一貼已給你答案!
樓主咪玩啦!街攝大師--布列松作品嚟嘅!
265,000美元
有笑點

不過我反而真係想搵人教下我點欣賞

我只係覺得佢係用左黃金分割
靜態街道上有部動態單車
有動有靜,圖像簡單但又唔會覺得太空洞
係對比手法?

不過我唔係好明佢想表達D乜  
Keith0903 發表於 2013-7-13 10:54 PM
呢張係精彩作品!如果你有留意,單車係洽到位,構圖極佳!布列松捕捉力超強!(佢係用旁軸手動鏡影)
...

咁你要落去或者上去先搵到佢!大師可能幫緊耶穌或撒旦影緊相!haha.....
另一道徑,Google幫到你!haha.....
禾七臣 發表於 2013-7-13 11:35 PM
有笑點

藝術家會將佢既理念貫徹始終...

「。偏愛黑白攝影,喜愛萊卡135旁軸相機與50mm標準鏡頭,反對裁剪照片與使用閃光燈,認為不應干涉現場光線,被譽為20世紀最偉大的攝影家之一及現代新聞攝影的創立人。他同時也是知名的馬格蘭攝影通訊社創辦者。他的"決定性瞬間"攝影理論影響了無數後繼的攝影人。」FROM WIKI

藝術家既作品就係反映佢既理念。
史喵喵 發表於 2013-7-13 11:48 PM
藝術家會將佢既理念貫徹始終...

「。偏愛黑白攝影,喜愛萊卡135旁軸相機與50mm標準鏡頭,反對裁剪照片與 ...

"反對裁剪照片與使用閃光燈"

大師果然有性格

不過係呢個年頭可能就係比人話佢食古不化

今時今日如果大大聲同人講拒絕後製都可能比人笑低能

今日又學到少少野
我只系想分享一下睇到新聞既文中理念
禾七臣 發表於 2013-7-13 11:57 PM
"反對裁剪照片與使用閃光燈"

大師果然有性格

藝術家會將佢既理念貫徹始終

當年杜象用尿兜挑戰傳統藝術都係一樣,展會百方阻撓,最後佢都有辦法偷偷展出,成功引起藝術界哄動。
布列松係新聞攝影表表者,而且街拍追求真實,反對裁切同修改係好合理,亦對後世影響深遠。反正佢做得到佢自己提出既「決定性瞬間」,一張定勝負,一步到位,就算佢仲喺世上亦冇人敢話佢食古不化。就係咁佢先能夠成為大師被人追捧。

樓主你這種玩法真係唔要得!  

你都有教攝影班,作為攝影導師對這張相都早有一定見解架啦,發張大師作品在新手區求評,明玩野

一係你就玩影友,如果影友認唔出惡評作品,你就出來笑人無知!
一係你就覺得大師作品太新手,求大家認同!

有人認出是大師大作品,你就轉口風話分享!

你都得架喇!  

評分

參與人數 1EC分 +1 收起 理由
devillouis + 1 我很贊同

查看全部評分

Angus 發表於 2013-7-14 12:43 AM
樓主你這種玩法真係唔要得!  

你都有教攝影班,作為攝影導師對這張相都早有一定見解架啦,發張大師作品在 ...

雖然樓主立心不良...不過如果有人因為大師級作品而改口風咁不單學唔到嘢而且幾虛偽
若有人劣評此作應該幾有趣,咁先有得交流