易攝網

樓主: felixevo4

[請狠評] 真心求評論~

史喵喵 發表於 2013-7-14 12:52 AM
雖然樓主立心不良...不過如果有人因為大師級作品而改口風咁不單學唔到嘢而且幾虛偽
若有人劣評此作應該幾 ...

不要忘記,這張是1932年的作品,以當時的器材,當時氛圍,能拍出這作品,已經是相當前瞻性及有獨到見解!

事隔80多年,攝影文化的普及,器材的改良,今時今日的定位當然會更高!

影友在不知作品是80年前所拍的前題下,以現代攝影的眼光去評論,當然會賴野啦!  

對,我也是這樣想,1932年,器材是沒什麼功能,相片有動態,位置的捕捉,測光,等等,也要考慮。 就算現在拿全手動的菲林機拍一張動態相,也不是易事,一格菲林,一次機會。有多少人能成功。   發表於 2013-7-17 12:44 PM
Angus 發表於 2013-7-14 01:01 AM
不要忘記,這張是1932年的作品,以當時的器材,當時氛圍,能拍出這作品,已經是相當前衛及有獨到見解!
...

咁呢個當然,而且網上見到既都係用相機翻拍,唔親眼睇到原相都無法作出最公正既評論。至少無人喺不知大師作品情況下批評構圖,都係對一張失真既翻拍圖作分析,大師作品真係有料到。
其實能夠敢於批判都係一件好事嚟。
史喵喵 發表於 2013-7-14 12:52 AM
雖然樓主立心不良...不過如果有人因為大師級作品而改口風咁不單學唔到嘢而且幾虛偽
若有人劣評此作應該幾 ...

恩格版主請平靜,我相信樓主用意非惡意,他可能只是想講當人不知作品出始誰會有另一番評論,不會因為是出始大師就一定係好野!只是藝術討論。藝術本人就係一種好主觀嘅感覺,鐘唔鐘意那作品好個人!
Keith0903 發表於 2013-7-14 01:07 AM
恩格版主請平靜,我相信樓主用意非惡意,他可能只是想講當人不知作品出始誰會有另一番評論,不會因為是出 ...

首先,我很平靜,無火!  不過我覺得樓主行為真係好玩野!  

你第一句回佢,都覺得佢玩野啦!

http://www.photoblog.hk/wordpres ... 5%E7%9B%B8%E7%89%87

貼得出這條link,是明知外國都有人賴野出醜,

刻意不提供充足背境因素,標題仲話 "真心求評論",擺明玩誤導觀眾,真心想睇人出醜!  

一張好的照片不是可以單睇構圖,對比就可以簡單把結論得出!
當時的人對戰前戰后的想法!對於我地這種平靜生活的都市人來說!
根本無法睇會!更不要叫新手去狠評!
布列松可不是簡簡單單按兩下快門出到張靚相就話去了解社會的人,
他知識上的淵博反倒是讓人們去尊敬佢的主因!

攝影可不只是有美觀而没有內涵!

唔係太多白而係純粹翻拍相失真,黑白菲林相晒出嚟既差反同陰影過渡係數碼機無法比擬。  發表於 2013-7-15 10:00 PM
覺得張相太多白, 會唔會係我修為太初階呢師兄?!  發表於 2013-7-14 05:48 PM

評分

參與人數 2EC分 +5 收起 理由
高時 + 3 我很贊同
Angus + 2 我很贊同

查看全部評分

Angus 發表於 2013-7-14 12:43 AM
樓主你這種玩法真係唔要得!  

你都有教攝影班,作為攝影導師對這張相都早有一定見解架啦,發張大師作品在 ...

我facebook早有分享 比此帖更早 朋友列表中不乏本網會員 只是聊天之中有人提議post過黎  然而如我一早說明則收不到如同文中成效……
或者我手法太粗糙…因為都系成班人吹水咁講…跟住我好快手就post過黎就訓啦……
咁架勢  直得討論   各人有各人嘅眼光  各人有各人嘅修為
至於我點解會開呢帖...原因唔系要抽水...
網上抽水對我冇好處,結果會好似而家咁,
但我想引伸一個思維-
而家好多人都係大師嘅作品就一味讚,普通人嘅就一味踩.就算大師個作品根本唔好,都會有一堆人係咁話好.而普通人就算影得好亦唔一定有人話好.
當然小弟影既相分分鐘系呢度好多師兄都好過我...
但中心思想系,我唔打任何野系比大家去冇任何字眼去影響你既審美,
唔識睇一張相唔代表張相唔OK,或者比一個機會去諗一張相,
講真有幾多人睇一張相會諗張相既鋪排到採光構圖...
往往好多人會從最根本既技巧同理論去睇一張相,
呢張相我第一次睇都同好多人一樣,快門慢?光位冇細節等...

希望大家睇一張相,可以用心去睇,
好似講耶穌,冇錯...我仍在學習,只系有感而發,
至於標題比人話我假真心呢樣個樣,
我承認想用吸引到你既字眼,

原諒小弟冇完善內容先發帖...
本帖真系好粗糙,但理念系真!

對各會員不便致謙...I'm so sorry.

師兄,有時我亦會有你的感悟,特別係睇森山大道既作品個陣時....  發表於 2013-7-15 11:21 PM
大師嘅作品就一味讚,普通人嘅就一味踩. 認同!  發表於 2013-7-14 07:23 PM
易攝網內既現象, 騙分為上, 有時如果張相睇落有D問題, 都唔會主動去講, 試過被人誤會, 而家都少出聲評相, 今次中左你計, 訓身倒地啦, 哈哈~~  發表於 2013-7-14 05:46 PM
岩先有人話我假偉大,假偉論,系度兜...
事實我只系想講心中感想,
如對我有偏見既,對唔住了...
系我令你不安了...
uncle_magg  覺得張相太多白, 會唔會係我修為太初階呢師兄?!

只要是相照就會有缺陷!不能世上每一個人對美的遠求都一樣!
它可不是畫!攝影本身是否藝術這一個問題,已經糾纏了一百多年了。

但紀實攝影的分水嶺就一早被注解了,用美的角度去觀看是一大錯誤!評價更不要得。

緊記~這是歷史。

felixevo4 發表於 2013-7-13 11:16 PM
至於我點解會開呢帖...原因唔系要抽水...
網上抽水對我冇好處,結果會好似而家咁,
但我想引伸一個思維-

覺今是而昨非,實迷途還未遠
先生,不要輕看新手區,好多高手重未出黎,吾好做井底蛙
先講相,值多少錢和老布無物關係,拍賣行嘅事,發死財看巿價
大師級產量不多,同人吾同命,有時又吾好太感嘆現實的公平與否
玩攝影玩到憂郁不歡,天無眼,無理由,已經不是老布的理念
老布亦是一位禪宗修行者,從一些作品看出大師的心路歷程,瞬間就係禪意,先生你明吾明
大師係要用時間去洗禮,貫砌自己創作原則。對大師評頭品足,贊虛度光陰,而老布在攝影歷史上祗有一個
老布最後都係喜歡繪畫

"講真有幾多人睇一張相會諗張相既鋪排到採光構圖... 往往好多人會從最根本既技巧同理論去睇一張相"

講真我支持你~ 呢個實驗好有趣XD 其實係其他討論區同雜誌早有人試過...

就算今天樓主不是貼布列松的作品... 改貼現代的攝影大師,如森山大道,荒木徑惟...

我想此貼的結果也是一樣~

靜中有動!動中帶靜! 
felixevo4 發表於 2013-7-14 07:31 AM
或者我手法太粗糙…因為都系成班人吹水咁講…跟住我好快手就post過黎就訓啦…… ...

唔關事,你POST去DC屋都會得到相同結果,風氣問題...唔理係咪大師作品,一般人回覆多數都係加分或者豎起隻姆指就算

討論大師作品無錯...只是你貼錯區~如果貼閒聊區...相信你的分享絕對值得加分..而唔係搞成咁~

評分

參與人數 1EC分 +2 收起 理由
高時 + 2 我很贊同

查看全部評分

有人中意玩影相  有人中意玩相機  有人中意研究  有人中意鬦口  各式其式  自得其樂

讚!  發表於 2013-7-17 12:36 AM
太搞笑了,拿別人的相還求人評論,你自己最近都沒有影相嗎?有空發發自己的佳作吧,唔洗求都一定有評論
不同的時代背景都可以咁樣比後世人用現代眼光比較。

先不論樓主你個人的作品是如何,

但亦太不智。

雖說現在討論區的風氣就正如你所講的,

感謝你出黎做炮灰令攝影入門初哥有所啟發