易攝網

查看: 2183|回復: 29

LEICA/ZEISS 手動鏡

NEX 和 FUJIFILM X 系統都可答配ADAPTER轉用 LEICA/Zeiss 鏡, 想問問各位資深CHING 會較建議用NEX OR FUJIFILM X 呢?
如果你要玩色彩...唔洗講一定係 fuji
操控 nex6
NEX => 轉接環比較多 !
nex有峰值和放大功能助手動對焦,那fuji有冇相似的功能,or有更方便的function ?
fuji新firmwear有峯值對焦 放大就唔清楚 可以上網查下
建議首先買齊LEICA & Zeiss 鏡, 再買各NEX & FUJIFILM X 試用

目前都是初期阶段,应该花更多心思在镜头累积上
用的话,nex相对成熟d
如果EVIL是变成主流的话,最后还是canon的
買NEX吧.富士的峰值令我太失望了..
靖少_KING 發表於 2013-8-3 01:19 PM
買NEX吧.富士的峰值令我太失望了..

何解 ???
可以分享下嗎?
因身邊朋友都係Nex + 奶/菜
攪到心思思想入無反
b16a 發表於 2013-8-4 05:27 AM
何解 ???
可以分享下嗎?

富士半按快門peaking就消失。 放大又震。而且基本上只適合玩jpeg
b16a 發表於 2013-8-4 05:27 AM
何解 ???
可以分享下嗎?

富士既jpeg色彩係好靚.........但電子野反應慢...峰值有等於無...唔明顯....反正好失望....nex成熟好多.
相机e种消费品,针对现有功能和支援买机,过几年机旧左就要换新机

玩evil手动,你要忠于的是leica M mount而不是机身mount, 多d入镜头先系道理,就算换系统,其实都是个接环问题,价格连个机身0头都不到

所以
顺便小下富士:

富士车大炮,扬长避短系人都知,明明70分吹到100分,一开波贵到死,最后跳水价 (虽然都系唔差)

话固件 更新后功能如何如何,眼见为实好!入富士,就好似买楼花一样,话有个游泳池,其实要有心理准备系个喷水池
明白了解
多謝樓上解答
聽說仲有個"中一光學"mount for Nex
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.12.RIG6OX&id=24851300988
唔知有無師兄用過?

b16a 發表於 2013-8-5 03:38 AM
明白了解
多謝樓上解答
聽說仲有個"中一光學"mount for Nex

不是很建议买,做工质量都系三流,系国内一个光学厂的博事搞的,最开始系小公主风格后来转leica,绝对山寨
这个环也是山寨的,不过好多人话好用,不知道是不是打手。个厂之前就好多打手系论坛上面
Thanks 樓上C-hing ~~~
以小弟用過大部份無反機心得,

畫質: GXR A12 Mount > FUji X > NEX > M43(olympus)
操控: NEX > M43(olympus) > FUji > GXR A12 Mount

接環種類 NEX 其實同 FUji 不相百仲,睇下你有冇心搵
Hielnad 發表於 2013-8-12 11:40 PM
以小弟用過大部份無反機心得,

畫質: GXR A12 Mount > FUji X > NEX > M43(olympus)

用開NEX, 真的OK, 但就唔知FUJI在操控上真的有差了什麼嗎?....