易攝網

查看: 29376|回復: 187

中了LEICA毒!

從LEICA R 50 F2開始中毒, 旅行前剛入手一支叫做新淨R35 2 Ver2, 響弱光下真係唔錯! (當然M更毒)

咁師兄要即時買返部M先可以解到毒!
未算,再來!
Keith0903 發表於 2013-8-29 01:26 AM
咁師兄要即時買返部M先可以解到毒!

一機一鏡(M + 501.4 )最少十皮或已上、都係用住5D3駁R頂住一排先la!
surferwaikiki 發表於 2013-8-29 10:36 AM
一機一鏡(M + 501.4 )最少十皮或已上、都係用住5D3駁R頂住一排先la!

邊洗呀,,,,, 你又誇張啦....
買M系統唔洗買新野, 二手都好新同埋KEEP 得好好....
一部2手M9 先係3~4萬  一支 50 1.4 先係 2萬左右

同埋你用老鏡影相, 未知你用咩MODE?? 如果係AV(光囤優先) 建議你減一下EV, 如果用M, 建議你加快一下快門, 出黎更加有味道
好鏡,,
BlackD 發表於 2013-8-29 10:48 AM
邊洗呀,,,,, 你又誇張啦....
買M系統唔洗買新野, 二手都好新同埋KEEP 得好好....
一部2手M9 先係3~4萬   ...

當然係講緊買全新M240 + M501.4! Total 約9皮左右,十皮是誇大了
BlackD 發表於 2013-8-29 10:49 AM
同埋你用老鏡影相, 未知你用咩MODE?? 如果係AV(光囤優先) 建議你減一下EV, 如果用M, 建議你加快一下快門,  ...

Thanks for sharing Ching
surferwaikiki 發表於 2013-8-29 04:32 PM
當然係講緊買全新M240 + M501.4! Total 約9皮左右,十皮是誇大了

威記入面間nice部240賣緊6萬7!支50 1.4A現行版水貨2.3左右!仲有1萬買皮套、皮頸繩、再加個白金漢相機袋!
Keith0903 發表於 2013-9-1 03:21 AM
威記入面間nice部240賣緊6萬7!支50 1.4A現行版水貨2.3左右!仲有1萬買皮套、皮頸繩、再加個白金漢相機袋 ...

師兄真係諗得週到!
Keith0903 發表於 2013-9-1 03:21 AM
威記入面間nice部240賣緊6萬7!支50 1.4A現行版水貨2.3左右!仲有1萬買皮套、皮頸繩、再加個白金漢相機袋 ...

240 用CMOS, C 兄點睇 ?
M240 依家香港已經去到七萬幾, M系列更毒. 唔知係唔係技術欠佳, M-E + 50/1.4 出來的效果 (夜景), 都係一般.
Leicam6 發表於 2013-9-1 06:07 PM
M240 依家香港已經去到七萬幾, M系列更毒. 唔知係唔係技術欠佳, M-E + 50/1.4 出來的效果 (夜景), 都係一般 ...

ME 其實係少了usb及frame knob既M9. EXIF 顯示都係M9. 如果喜歡M9色調, ME係一樣的.  Kodak CCD 色調.
OlympusUser 發表於 2013-9-1 06:25 PM
ME 其實係少了usb及frame knob既M9. EXIF 顯示都係M9. 如果喜歡M9色調, ME係一樣的.  Kodak CCD 色調. :h ...

真係要多多學習。

咁真係要快點比錢取機
50mm/F0.95重有钱都買唔到。目前大概十皮以上鳥
Leicam6 發表於 2013-9-1 06:07 PM
M240 依家香港已經去到七萬幾, M系列更毒. 唔知係唔係技術欠佳, M-E + 50/1.4 出來的效果 (夜景), 都係一般 ...

Leitz Summilux 35mm f/1.4 pre-A by Leica ME

Leica ME Leitz Summilux 35mm f/1.4 pre-A

Leica ME Leitz Summilux 35mm f/1.4 pre-A
miatahcm 發表於 2013-9-1 08:46 PM
Leitz Summilux 35mm f/1.4 pre-A by Leica ME

正呀! 咩 mode? 有沒有後期製作?