易攝網

查看: 5949|回復: 26

請教各位ching澳門在那裏可以買到老鏡?

大家好,本人是新手有nex机,看了大家的毒相都好想玩下老鏡,請教大家澳門在那裏能買到老鏡?想找店铺睇現貨的,焦急中,請大家賜教~
信達城7樓
thx,多谢ching指路~
push

to JxR, 先多谢ching幫忙,我昨天去了信达城7楼,但找不到该商铺,想問下该店的名字或电话,唔该晒,因真心想玩下老鏡。
有人话香港和广州都好多,想問下各位ching知唔知道地址,感激大家幇忙~
老鏡鏡組 有如大海,想了解,玩之前要先花點時間研究和錢,如果是因為老鏡較廉價的心態的話,甘我勸你回頭是岸,而且澳門很少有老鏡的商家,都是玩家轉讓,市場很細,流通量都不,香港就大不少,廣州聖賢也有,老鏡價錢沒有一定標準,好多時新一點舊一點可能價格差很遠,玩家轉讓和商家價錢可能有很大區別,畢竟都是停產商品,價格會受到几個指標影響,一.存世量,二.鏡頭質素,三,鏡頭歷史(結構,厰家任務等),四.通用性,五.炒作等等,先研究再買,走少很多冤枉路,找有共同嗜好的老鳥指點
香港(旺角),廣州(聖賢)
係盛賢先啱
多谢两位ching指路,感激万分~
再請教ching先們,香港与广州比较价格那边较平?
crabchio 發表於 2013-9-4 01:16 PM
多谢两位ching指路,感激万分~
再請教ching先們,香港与广州比较价格那边较平? ...

廣州價格真的不平, 而且多數鏡頭都像沒有好好保養隨隨便便放在飾櫃封了塵一樣! 去過兩次, 真的看了就倒胃!

多謝ching教路,甘都系找日过香港睇下好d。一於过大海,thx~
感謝靖少_KING兄的講解和教路,因是初哥,喜欢老鏡拍出的相那一种感觉。色调和成像有那种怀旧的味道,ching講得对,都系做足功课先~
your question is too broad, first decide on focal length, then decide on your acceptable smallest aperture, then research from there for your choices..
九龍深水埗, 東昇, 相對便宜
crabchio 發表於 2013-9-2 10:17 PM
to JxR, 先多谢ching幫忙,我昨天去了信达城7楼,但找不到该商铺,想問下该店的名字或电话,唔该晒,因真 ...

舊鏡很少, 因為不是只為賣鏡頭的地方

唔该晒各位ching幫忙~
澳門基本上真真正正賣老鏡的, 可以話係冇, 之後U大還算蚊型的老鏡店舖.....
唔好諗住上大陸或去香港買野平, 大陸同香港係炒鏡的, 所有老鏡貴很到媽媽聲, 有心搵就上EBAY 慢慢搵, 價錢平一半都有, 不就有風險, 因為唔知支野點, 要到手先知