易攝網

查看: 3758|回復: 12

有關ND Filter問題

小弟新手一名,想為鏡頭 Tokina 11-16mm (Filter Size : 77 mm)加一塊可調節減光鏡.
但睇網上面嘅文章,大多數話因為可調節嘅減光鏡偏厚, 如果廣角鏡加左可調節
減光鏡後,會出現暗角..
所以系度請教下各位師兄,師姐嘅意見..
如果小弟買一塊82mm嘅可調節減光鏡,再利用接環將82mm
可調節減光鏡接返上77mm嘅鏡頭度,,甘仲會唔會出現暗角?
或者有冇其它建議?
可調式 出現既黑角 唔係四邊有暗角咁簡單
H&y. 可調式已經係一個好好既例子
OPENFOREVER 發表於 2013-9-24 01:12 AM
可調式 出現既黑角 唔係四邊有暗角咁簡單
H&y. 可調式已經係一個好好既例子 ...

感謝解答...
請恕小弟無知,想問下可調式嘅黑角會達到咩情況@@
甘如果小弟買一塊82mm嘅可調節減光鏡,再利用接環將82mm可調節減光鏡接返上77mm嘅鏡頭度,,甘仲會唔會出現暗角?
定系直接買一塊不可調節嘅減光鏡會好D?

Andy_Hung 發表於 2013-9-24 01:29 AM
感謝解答...
請恕小弟無知,想問下可調式嘅黑角會達到咩情況@@
甘如果小弟買一塊82mm嘅可調節減光鏡,再利用 ...

82>77 照比例減少少(我諗)
你最好去啲有得試用filter 既店試清楚啲色水 畢竟都6-700起跳

我本人就兩種都試過 最後決定買. Hoya  nd400<用緊 睇唔出有偏色
不過 nd400 &nd800  差一級快門時間都可以差成倍(15s 變30s)
求科普
可調式的ND, 玩玩就好, 不要太認真. 我買了一塊 ND2-400, 可用範圍其實沒有到 ND400, 大概減 16x 左右.
即原來 1/160 的快門, 只可以變成 1/10, 快門還不夠小, 達不到我想要的 2" or 5" 的快門
所以我建議你, 買前先考慮下自己想快門減多少, 再決定. 至於暗角, crop 下就 OK.
Hoya. 有塊 nd100000
panasonic 發表於 2013-9-24 09:18 AM
可調式的ND, 玩玩就好, 不要太認真. 我買了一塊 ND2-400, 可用範圍其實沒有到 ND400, 大概減 16x 左右.
即 ...

甘如果我想系白天影到D白雲飄動嘅效果...ND1000定ND2000會好D?
OPENFOREVER 發表於 2013-9-24 10:56 AM
Hoya. 有塊 nd100000

ND100000...影咩野@@...太陽?
你試諗吓. 日光日白, 若收細光圈後影雲, 快門值也有 1/160 秒. 減 16x, 即 1/10 秒, 會有你所說的飄動嗎?
我諗 ND2-400 的可調式減光鏡唔啱你囉.
ND100000 要再研究吓, 這個我未用過...

panasonic 發表於 2013-9-24 11:30 PM
你試諗吓. 日光日白, 若收細光圈後影雲, 快門值也有 1/160 秒. 減 16x, 即 1/10 秒, 會有你所說的飄動嗎?
...

恩..已經放棄可調節嘅ND鏡了..所以先問緊ND1000定ND2000,邊個會好D?
Andy_Hung 發表於 2013-9-24 11:49 PM
恩..已經放棄可調節嘅ND鏡了..所以先問緊ND1000定ND2000,邊個會好D?

只會無偏色(最好100%無) 一切都無ok
Andy_Hung 發表於 2013-9-24 11:49 PM

可以去盡佢
梗係簡nd2000