易攝網

查看: 3596|回復: 13

新馬路鴻合古董店有很多

新馬路鴻合古董店有很多
很多什麼??在那裡來
有好多二手老鏡嘛, 不過好多都霉左或者花鏡片, 同埋個老世開價頗高....

不過公道d 講句, 佢d 貨係澳門街正正式式有舖黎講算係多樣化......
古董店,价格乱开。有一次fm10杀价3k,贵过劳校对面
tkahou 發表於 2013-10-31 10:14 AM
古董店,价格乱开。有一次fm10杀价3k,贵过劳校对面

冇錯, 老鏡老還老, 佢有D 霉左, 鏡身又殘, 對焦又唔順, 都好大咬開大價, 而且好多鏡都拆過(係唔係佢比人拆, 維修之類唔考究), 老手基本上睇得出, 新手就要小心啦

果度簡單D三個字 "搵水魚".....!!
吾係喎,我去过見到位佢地有Hugo Meyer,Kinoptik,Dallmeyer Super-Six ,Angénieux 重好企理,好多焦距都有,有d重改左自動对焦'不过好多支都話收埋吾賣自巳玩,吾想賣,重話蘇出黎係普通野,费事俾人吾明白話d镜又贵又差.
????????
我都知佢有好多野, 不過你有冇細心檢查過好多鏡都拆過同埋老化同埋霉過(抺過霉), 你用led 燈去check 就睇到啦,,,,

另外老鏡貴唔貴見人見知啦, 一支KINOPTIK 100 2 市價而家3萬8港幣, 有人賣3萬, 亦有人賣4萬5, 點之為之貴尼??? 點次為之值呢??
我只以同你講, 佢果度D鏡唔係唔值錢, 只係果個質素唔值果個價.......!!

評分

參與人數 1EC分 +2 收起 理由
羊羊 + 2 熱心幫人

查看全部評分

咁情况又真係好難講,可能老细當你運吉,俾D雞野顶住你,吾拎D好货你睇都吾定啦,你講得对,老镜都吾知点訂价,香港老花会,台灣老机会D价錢可參考吗!!
D镜头真的是他自己玩,不是做生意的。
BlackD 發表於 2013-11-4 05:23 PM
冇錯, 老鏡老還老, 佢有D 霉左, 鏡身又殘, 對焦又唔順, 都好大咬開大價, 而且好多鏡都拆過(係唔係佢比人 ...

丟下一句話“部機得嘎,等識貨人買” 死未?
其實老鏡 拆過系非常普遍的問題, 一般放左幾十年GE鏡頭, 是十分需要清洗的,至於鏡片有冇問題, 咁就要當場睇過啦, 有問題好似 有塵 ,刮痕  擦拭痕, 鍍鏌老化, 離膠, 發黃, 脫膜, 都系正常,畢竟已經幾十年了,   主要睇鏡頭成色, 市場價位 如果成色差都賣貴, 咁就自己唸啦 ,
值唔值呢樣野, 好主觀, 鐘意就值  ,  系澳門呢個老鏡的沙漠, 有一家能賣老鏡的地方, 已經很不容易了, 去睇又不一定要買, 系未?  做生意好難講GE , 系 澳門 買邊有又平又靚呀,
其實地點在那里...唔買都想去睇下。
新馬路尾
gomes 發表於 2014-5-26 12:47 PM
其實老鏡 拆過系非常普遍的問題, 一般放左幾十年GE鏡頭, 是十分需要清洗的,至於鏡片有冇問題, 咁就要 ...

認同