易攝網

查看: 1329|回復: 13

本人body 800e 想買一支廣角鏡 有乜野好介紹 各位c兄

本人body 800e 想買一支廣角鏡 有乜野好介紹 各位c兄

用14-24冇悔,不能落filter,危險及只有14-24;16-35可落filter,變形勁;17-35太舊;18-35平庸;一支Carl Zeiss Distagon T* 2.8/15 ZF.2可惜是定焦 我用N16-35 + N14D 或者建議 14-24 + N35.3 or S35.4
有1支24-120 f4 呢支點睇 c兄
1424係一支可贏定焦嘅超廣,配800E係絕配
有冇人知 麗斯 14-24 係麗斯做咩价呢
除左14-24 還有甚麼可以選擇 主要用來 影景 同 人 各位c兄 只點一下
儲多幾個月錢, 1424啦. 咪到時買左1635之後心痕痕又想要1424

評分

參與人數 1EC分 +2 收起 理由
xosir + 2 我很贊同

查看全部評分

lawrencekuan 發表於 2013-11-2 01:06 PM
儲多幾個月錢, 1424啦. 咪到時買左1635之後心痕痕又想要1424

14-24 現在做緊幾錢呀 同埋聽冇得裝FILTER 好像好危險下
Nikon 24-70 F2.8 啦!靚機配靚鏡呀!
建議14-24 + 24-120f4
rickywai 發表於 2013-11-2 07:22 PM
14-24 現在做緊幾錢呀 同埋聽冇得裝FILTER 好像好危險下

The front element of the 14-24 is alot more stronger than you think, I've used it alot since it came out new
rickywai 發表於 2013-11-2 07:22 PM

係冇得裝filter, 咁就睇下你經驗喇, 係咪成日好大意, 跌鏡或者唔鍚鏡. 如果唔係其實問題不大. 有時你更小心的話, 就更易出事.
NIKON AFS 14-24 係可以裝FILTER 的!
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=15420839864

好似紅A膠桶一樣, 圓GE  方GE 任你簡.........
我之前用14-24, 因沒得用Filtet, 前鏡花左~~~