易攝網

查看: 1580|回復: 16

器材問題D600 DF

各位, 如果你已經有D600, 仲會唔會買Df銀色??

或者放左d600??

平時去旅行用多~~有時影下籃球, 2部機連拍都係5.5張/秒

如果係為影相 留 D600, 如果為左形d 買多部有自己個名既 Df (日本限定)
尼個問題真係..難答

我覺得, 如果你係攝影發燒者, 無時3刻都要攝出驚人作品, 無冇攝影會死既人, 我覺得你用番D600.
如果你只係HEA下, 玩下, 得閒只係snap-shot下. 轉DF 啦. 不過DF冇錄影.

因為我覺得D600 外殼tough D, 可以好粗用.
留番錢買鏡
見仁見智啦!仲要睇銀包有幾多?
看過 Nikon Df 的真身後,大家最有興趣想知的當然會是新機的規格。在正式發表前幾個小時,Nikon Df 的基本規格亦已曝光,相機將採用一片 1620 萬像的感光元件(未確定是否跟旗艦 D4 相同),配合 EXPEED 3 影像處理器,雖然像素不算突出,但就預期相機高感光會有出色表現。Df 將配備 39 點對焦系統,當中 9 點為十字感應,可對應現時的 AF-S、AF-D 及 AF NIKKOR 鏡,美國方面機身售價 2746.95 美元(約 HK$ 21,293),套裝連 一支 50mm f/1.8 G 鏡頭售價則為 2996.95 美元(HK$23,231)。
得個形字,像素又低左,ISO 應該唔會好D600 好多吧。價格又貴咁多。對實用形用家,升唔過WO~
must buy... it depends on the owner. i haver one D4, but i still want to store the DF.
I will buy too.,
But when?
Not known yet\(“▔□▔)/
mk7023 發表於 2013-11-6 02:05 AM
must buy... it depends on the owner. i haver one D4, but i still want to store the DF.

唉~~我都有D600, 但又想要銀色DF, 睇黎都係照LE條路行>.<

但係真係要20,000咩, 一般官方建議售價都會高過街賣~~

我估出到街應該萬八至萬九之間...

devillouis 發表於 2013-11-5 06:51 PM
得個形字,像素又低左,ISO 應該唔會好D600 好多吧。價格又貴咁多。對實用形用家,升唔過WO~ ...

"像素又低左,ISO 應該唔會好D600 好多吧", Df ISO 可以去到20萬, 你話多唔多?
如接受D600的缺陷,Df應不用考慮,要有文青感覺!不如去入部FM2仲正!
ps:這只是細路小小意見,不喜勿
uncle_magg 發表於 2013-11-6 09:44 AM
I will buy too.,
But when?
Not known yet\(“▔□▔)/

uncle唔好心急,等下有冇問題先買,Nikon出新機真係等半年先買都未遲...
希望等到下年水貨會平啦,
到時就放左部D7000,
入部爽下....

dodo 發表於 2013-11-6 10:08 PM
如接受D600的缺陷,Df應不用考慮,要有文青感覺!不如去入部FM2仲正!
ps:這只是細路小小意見,不喜勿{:1_1 ...

FM2 已有~~FM2同DF泊埋一齊影張相應該幾正~~

不過要負出代價.......
放部D600比我,你地去換DF啦....pm me