易攝網

查看: 1449|回復: 11

DF是什麼 ?

DF橫空出世,把SONY的無反FF壓力化解於無形;D4的COMS丶D600/610對焦系統丶FM2機身丶古老式轉盤操控,DF的技術沒有什麼創新,只是C及N兩大廠擁躉餓機得太久,一部似古典又話回歸純攝影的機身,實在有太多太多人在等待了。技術上SONY的無反FF才是領先於世,但SONY的根基太淺,不及N家的深厚,一部DF以回馬槍姿勢,足以打得SONY的無反FF宣傳攻勢敗下來。不過連本人只有三四年影齡的N機用家也對DF有心動連連,無法啦!
我的45 f2.8P終於有朋友啦!
線條太圓,機身太肥厚,  應該cut個把手...銀色好膠....機頂VF太大...etc....

一句講曬吾夠復古....兩頭吾到岸.....
最弊C及N迷餓復古潮大久,無力抗拒,睇olympus  同 Fuji 兩廠玩復古潮就知!其實6D性價比仲高,不過一手N鏡,好難走
部机外型机能足够满足好多人的需要,宣传都到位
但对于多系统的用家来讲,宣传攻势的威力,小弟觉得都系A7余震多d;
而且觉得nikon在跟其他厂ge牌,由于顾及其他产品线,好似当年J-1一样,出左个定位不够清晰15 16 的机出来
部机如果早1-2年拿出来,震动就大好多lu

A7 同单反系两样野,不能全部混为一谈;比如我目前就考虑入个廉价FF + A7

根本就係2樣野, 要買sony A7 的根本唔會考慮買DF, DF 對應老鏡有限, 郁下就要改, A7一個幾十蚊的轉環就搞掂.....二部機完全二回事, 冇比較參考作用
都好吸引
BlackD 發表於 2013-11-6 12:49 PM
根本就係2樣野, 要買sony A7 的根本唔會考慮買DF, DF 對應老鏡有限, 郁下就要改, A7一個幾十蚊的轉環就搞掂 ...

玩老镜好多玩法, 不少忠实fans成 set nikon/ ZF系镜头都有,玩ge系成个系统,就梗系入DF啦,操控完胜,起码有auto光圈好过转canon;

另外一种就系改制万能插,改制镜头,当然系canon sony好,不过就系另外一个世界lo。

几时入A7R???
BlackD 發表於 2013-11-6 12:49 PM
根本就係2樣野, 要買sony A7 的根本唔會考慮買DF, DF 對應老鏡有限, 郁下就要改, A7一個幾十蚊的轉環就搞掂 ...

見ching部M9P,係玩L鏡 &老鏡多,搵個萬能插最重要。我地尼D用nikon 機鏡,用AF鏡丶變焦鏡係兩個世界,況且一支L鏡幾$,分分鐘夠入D4。若DF丶A7/R丶6D,不論$先,就DF先,其次6D,最後先A7/R,一手F mount限制左跳槽能力
veryoldcat 發表於 2013-11-6 02:20 PM
見ching部M9P,係玩L鏡 &老鏡多,搵個萬能插最重要。我地尼D用nikon 機鏡,用AF鏡丶變焦鏡係兩個世界, ...

咁又唔係咁講呀~如果唔一定要自動對焦~~ F MOUNT 可以落 CANON SONY M43 架

吓!若F mount鏡可以有AF係Canon機,買左部5D3九世啦!
veryoldcat 發表於 2013-11-6 02:47 PM
吓!若F mount鏡可以有AF係Canon機,買左部5D3九世啦!

还有auto光圈,还有exif信息记录,都无!
用canon转接,每一次都要记录低是那一个镜头拍摄,否则日子耐了就唔记得。。。。。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
除了可以用,平衡感,外形都系问题,玩系统的人 同玩万能插 系2个世界!

Emount可以用第三方接环解决一些问题,但,转接后果look番薯,不知道点样渣手。

公司坐我隔离那个阿伯,几十年一直用nikon,防潮箱都系上个世纪70年代的玻璃罐+硫酸铜
用左数码好多年,个孙都读小学,都无卖出让手动nikon镜头,我自己都用sony玩转接所以推荐给他,都一一婉拒
,他一直等紧一部可以让它们再生的机。

所以好多Pentax, nikon人都系玩系统多, O有d旧部抵受不住43当年好多跳到5d门下,实属无奈。