易攝網

查看: 5275|回復: 56

影來影去都影唔到靚相

首先多謝影友waiiptin注意小弟嘅爛相,
自從你未經我同意用咗我影嘅相做頭像
我一直都暗爽,一心以為有女綱友倾慕本人,
但如果閣下係雄性的話,咁就真係家門不幸。
坦白講,一直以嚟都唔敢張揚自己用乜機乜鏡,
情況就好似駕駛技術差,開廉價車,唔會比人揶揄,
但駕駛技術差而又開法拉利的話,而咁啱又遇到啲比較膚淺嘅人,
就會説話多多,俗D講句就真係:人唔嘈,狗都吠,
就網友waiiptin呢個post:[用部D90影來影去都影唔到靚相]
文中提到小弟嘅關係:所以作出以下回應,
影唔影到靚相,絕對肯定同D90無關(請勿妖言惑眾),
呢個係經驗問題,
與其花時間睇相片嘅EXIF,不如花時間睇吓相片內容。
最後:大丈夫,行不改名,座不改性,
pm小弟你係邊位朋友,好等下次影相約埋你,互相交流一吓。

身為前輩理應廣闊胸襟,大方地扶持後輩方為大師傅!  發表於 2013-11-13 09:09 PM
鹿島兄,首先解釋我唔係妖言惑眾,只係道出自己心聲啫,請勿誤會OK?此外,你係高人又有好架生,我邊敢高攀呀,等我慳D駛,草番幾個錢買到套勁料先約你?  發表於 2013-11-8 01:59 AM
討論區本來係一個尋根問底對事不對人嘅討論平台,反之就失去其意義,希望呢次嘅言論唔會有任何敏感性觸及他人,在此,多謝各位ching意見!
chankachun 發表於 2013-11-9 09:58 AM
看完大家意見, 可見樓主看法比較客觀, 而對方似乎有點主觀, 本人祈望此討論區都大家都應該放開懷抱去言論才 ...

網友chankachun兄
因樓主更改此貼原先內容,為兔其他師兄誤會本人品行和情操,
所以張樓主原先內容再次刋出,以免混淆視聽。
樓主原先內容所指.以我個人理解,
我所拍嘅照片純粹靠器材,沒有技術可言,
加上樓主未知會本人,而私自把我所拍嘅照片,用作頭像
在我立場,覺得樓主十分之無禮,
但現時樓主所更改嘅內容,已没有令到本人不安,
所以此為最後回應。

更改內容本想息事寧人別再起風波, 想不到又惹來非議, 唉...  發表於 2013-11-14 11:00 PM
過份,改埋內容,混淆視聽!  發表於 2013-11-10 02:29 AM
嘩,原來一開始樓主個題係咁開?!  發表於 2013-11-10 12:51 AM
傻既, 你d90加支85 f1.4一樣得

多謝ching指點  發表於 2013-11-8 09:58 AM
加支85 f1.4,要幾多錢ching?  發表於 2013-11-7 09:27 PM
但用 d90 + 85.4要行到好遠好遠先影得哂成架車,其他影友會當你透明,企係你前面影的~
樓主真係幽默啦
devillouis 發表於 2013-11-7 09:32 PM
同機無乜關係,係支鏡夠大光圈同構圖,採光技術強~~

但用 d90 + 85.4要行到好遠好遠先影得哂成架車,其他 ...

叔叔我果日就係用部 D7000 加支 85.8G 去影,
真係成日比我遮到我, MODEL又成日睇唔見我.
好慘....

下次會用 35.8G 或 50.8G 影算了.

我見有師兄用282都係咁影喎⋯⋯  發表於 2013-11-7 10:33 PM
樓主,買器材唔送技術,當然有好器材付助就更好啦,大家一齊努力⋯⋯

冇諗過點影, 所以是旦用支定焦...  發表於 2013-11-8 12:30 AM

評分

參與人數 1EC分 +2 收起 理由
鹿島 + 2 我很贊同

查看全部評分

kk-2 發表於 2013-11-7 10:37 PM
樓主,買器材唔送技術,當然有好器材付助就更好啦,大家一齊努力⋯⋯ ...

下句,買相機唔送構圖~

師兄, 呢句真!  發表於 2013-11-8 03:49 AM
買相機唔送MODEL⋯⋯!!  發表於 2013-11-7 11:25 PM
對, 早知我都用支35.8G去影... 哈哈~~

Kk-2兄:可能影心口都唔定XD  發表於 2013-11-8 04:32 PM
睇下你影咩啦,重見到有位C兄用328影,可能只係想影MODEL個頭⋯⋯!!  發表於 2013-11-7 11:27 PM
唔怪之鹿島有成10年8年攝影經驗影到靚相啦,原來有神兵利器!
uncle_magg 發表於 2013-11-7 10:52 PM
對, 早知我都用支35.8G去影... 哈哈~~

要連車帶人~~35 + 50 ~最好不過~我兩支都有帶去~ ~但小弟得1.8光圈,實左做唔到1.2 咁化。同埋鹿島師兄d 構圖真係有排學~~ 師兄d 背景靚到~~人都無個, 好似成個車展為佢以設咁~

說來慚愧
小弟係用比D90更早一期的D80
配85.8影的
鹿島兄好似...?
支85 f1.4 d鏡二手約$5500-6000,
絕對係你人像方面"一步登天"的首選

85.8G 一手hkd3750, 二手mop3200左右  發表於 2013-11-8 04:43 PM
多謝ching  發表於 2013-11-8 09:59 AM
devillouis 發表於 2013-11-8 12:20 AM
要連車帶人~~35 + 50 ~最好不過~我兩支都有帶去~ ~但小弟得1.8光圈,實左做唔到1.2 咁化。同埋鹿島師 ...

我相信你枝1.8都得,我影嘅時候都係收到1.8或2.0。不過full frame機較優勝少少,另外構圖方面,都無乜特別直得學習,不過我㑹盡量張model其中一只眼放係黃金分割位其中一點上,呢個法側會覺得張相和諧啲,但就會比較沉悶。至於點解咁少人就真係靠等待同忍耐。另外自己有個信念係,有權利就有義務,車商花咁多錢去請model,如果照片祗得model無車,個人覺得有所虧欠。或者咁諗,如果我係車商,花錢做宣傳,但產品無收視,下次就唔會花咁多預算請model,到時損失嘅都係自己。以上都係本人嘅想法,無需理會,但用心拍攝,認真揀相,努力後制嘅成果,原來祗係器材問題,真係不是味兒。

鹿島兄,我都想證實下係咪器械問題,如你不介意的話,下次約埋去影相時,交換器械影輯相,等我心息都好丫,你意下如何 ?  發表於 2013-11-8 07:51 AM
我本身係香港人,在澳門工作,澳門係一個比較細嘅地方,交流機會比較小,呢點我明白,有時想發表各自己意見想交流一下,但不知道惹來他人誤會,故在此致歉,以後會改善小講為佳,多謝大家!

師兄, n年前我結婚時, 幫我影相既攝影師, 都係用 D90 架咋, 而家睇返都仲覺得唔錯, 得機會比你睇下啦.  發表於 2013-11-8 11:15 AM
http://www.ecpz.net/forum.php?mo ... d=140475&highlight=

師兄也要加油, 最好影RAW及學一下PS.

選幾張沒大問題的出相, 會好一點

多謝ching指教  發表於 2013-11-8 09:59 AM