易攝網

樓主: waiiptin

影來影去都影唔到靚相

PS後話來架咋!!調好相之後再執相喇!!
白平衡少少失準-----Light Room喇!!
曝光差少少太準-----Light Room喇!!

有好器材只不過係先天因素..器材有錢就買得起!!
攝影技術,後製做唔好,一味靠器材性能來食老本的話~~
一係就影死一世唔入流,一係就一味谷錢買器材!!
你D車展Model相,重Cal再出的話,相信大家都會技持你!!加油!!

可否開個貼我下我地tune相呀? Thanks!  發表於 2013-11-8 05:47 PM
多謝又一位ching高見!  發表於 2013-11-8 12:15 PM
content and capturing the feeling of the moment is the essence.

to be honest, equipment just makes your life easier.

多謝高見!  發表於 2013-11-8 12:16 PM
boomwawa 發表於 2013-11-8 10:37 AM
PS後話來架咋!!調好相之後再執相喇!!
白平衡少少失準-----Light Room喇!!
曝光差少少太準-----Light Room喇 ...

請問可否搵日開個貼教教我哋CAL相?

Simsonlam 勁到可以用Excel執相,都未出聲,我邊敢獻醜!!  發表於 2013-11-8 03:08 PM
贊成呀!  發表於 2013-11-8 12:16 PM
樓主讚人相就讚人相囉, 做乜要咁強調別人用什麼器材. 下次米再開哩啲貼喺人像區

多謝ching意見!  發表於 2013-11-8 12:17 PM
討論區本來係一個尋根問底對事不對人嘅討論平台,反之就失去其意義,希望呢次嘅言論唔會有任何敏感性觸及他人,在此,多謝各位ching意見!
D90都係好機來的,樓主都係慢慢玩熟佢啦,唔洗刻意話要買邊d器材

D610啦, 預算夠就 5D mark III, 再有米就直上 1Dx 啦, 不過要鏡頭配合.  發表於 2013-11-8 05:46 PM
D90都老化喇,想換部全幅機玩,ching點睇?  發表於 2013-11-8 04:33 PM
版主不如將呢個貼轉去閒聊區啦.  

將呢個貼轉去閒聊區?唔知道有呢樣野喎,好,下次先,唔該哂ching!  發表於 2013-11-8 06:10 PM
我覺得你報個course 仲好啦
技術重要過換機,買機不送技術

浪費左時間, 又學唔到野.  發表於 2013-11-8 06:37 PM
選擇報名攝影班時, 一定要睇下係邊個教, 最好就係攝影會搞的課程, 別去那些青年中心的興趣班, 好多都係為左五千蚊支助而開的, 有人中左招, 浪...  發表於 2013-11-8 06:36 PM
報個course...澳門邊度有呢D課程報呀ching?  發表於 2013-11-8 06:11 PM
報個course...澳門邊度有呢D課程報呀ching?  發表於 2013-11-8 06:11 PM
個問題由頭到尾都唔關部D90事,呢度幾多人用Canon 40D, Nikon D70 D80, D5100都係咁用。
你似我N年前個狀況,無方向調相,連點為之靚都未知,
就立亂試D美圖秀秀呀,光影魔術手戈D罐頭效果,咪出晒事羅!!
不過澳門報D Course好少會教後製,你連部機都未摸熱,MODEL個樣都未睇真就落堂喇!!
唔好話對色準的修練方法,燈光的控制,環境光GA觀察。
極之確實咁講!!
前期攝影,必定係要同後製調色同時修練先可以事半功倍!!

拉下D高衫尾,觀察下D要點喇,不得要領咁試,盞好似我咁浪費兩年係度磋舵!!
加油
http://to2x.pp.163.com/
一位網上朋友的作品,你又估下佢用咩機咩鏡?

入面D相好正, D80真係好機! 哈哈~  發表於 2013-11-8 10:26 PM
xosir 發表於 2013-11-8 07:53 PM

D80 對嗎?

devillouis 發表於 2013-11-7 09:32 PM
同機無乜關係,係支鏡夠大光圈同構圖,採光技術強~~

但用 d90 + 85.4要行到好遠好遠先影得哂成架車,其他 ...

俾其他影友企係前面擋住都事小... 影一張 replay 一張既又有,
replay 幾張又有, 仲要放大縮細兩相比較...最神奇... 企係最前線棟係度唔係影相而係講電話,
呢 D 影友興幸唔係響戰場打緊仗, 因為唔係俾對面o既對手打傷打死,
而係實俾自己人打死o既機率會更高!! 另外果 D 機頂外閃反光板/柔光罩/甚至側燈頭/打天花板跳燈...
真係...

而用長鏡短鏡係睇情況同個人習慣, 上次車展原先都係用短鏡行先,
點知一入 "戰場" 就發現 "前線" 早就塞晒人, 想 CQB 都要排隊兼唔知要排幾耐,
改用長 Zoom 作中遠程 snap-shot 仲多少少機會... 但係亦會有影友或路人甲乙丙會誤入 "射擊線"上,
但依然興幸唔係打緊仗, 唔係 "誤擊友軍" 時... 要我點寫報告??

總之... 用乜器材係睇情況同自己點樣去用, 如果有套器材組合衹要一用就可以成大師,
仲使乜鬼仲搞咁多, 成街都係大師啦...

最後... 器材係死o既, 人係活o既, 用盡且活用手上器材o既先至係上策矣!!

以上個人見解!!

xosir 發表於 2013-11-8 07:53 PM

他用D80,鏡頭就有原廠18-200第一代,騰龍18-250,之前都有用過小黑三
佢係網上幾位自己欣賞的人之一,構圖及用光,我都有偷佢師,可以講係一位對我影響幾深嘅高手
嘩! 經此討論, 已經係上左一個難得嘅Course, 以後真係要多D向各位ching請教先至係上著呀!
看完大家意見, 可見樓主看法比較客觀, 而對方似乎有點主觀, 本人祈望此討論區都大家都應該放開懷抱去言論才可道出真理!

多謝chankachun, 我都祈望可以無私地評論!!!  發表於 2013-11-9 12:56 PM
師兄, 去塔石影車模吧

好,影完返來比你評價OK?  發表於 2013-11-9 09:55 PM
chankachun 發表於 2013-11-9 09:58 AM
看完大家意見, 可見樓主看法比較客觀, 而對方似乎有點主觀, 本人祈望此討論區都大家都應該放開懷抱去言論才 ...

網友chankachun兄
因樓主更改此貼原先內容,為兔其他師兄誤會本人品行和情操,
所以張樓主原先內容再次刋出,以免混淆視聽。
樓主原先內容所指.以我個人理解,
我所拍嘅照片純粹靠器材,沒有技術可言,
加上樓主未知會本人,而私自把我所拍嘅照片,用作頭像
在我立場,覺得樓主十分之無禮,
但現時樓主所更改嘅內容,已没有令到本人不安,
所以此為最後回應。

更改內容本想息事寧人別再起風波, 想不到又惹來非議, 唉...  發表於 2013-11-14 11:00 PM
過份,改埋內容,混淆視聽!  發表於 2013-11-10 02:29 AM
嘩,原來一開始樓主個題係咁開?!  發表於 2013-11-10 12:51 AM
鹿島 發表於 2013-11-9 11:30 PM
網友chankachun兄
因樓主更改此貼原先內容,為兔其他師兄誤會本人品行和情操,
所以張樓主原先內容再次刋 ...

真係好古惑wo

更改內容本想息事寧人別再起風波, 想不到又惹來非議, 唉...  發表於 2013-11-14 11:00 PM