易攝網

查看: 5547|回復: 28

整裝待發 去旅行 之器材攜帶

宜家出post唔可以問旅行用乜鏡 一怕比人笑家中器材不足建議買乜買物、二怕比人話旅行完問有冇相睇丶三怕出爛相比人笑,所以尼個post 係冇相睇,只想各Ching抒發下帶咩器材去旅行。錯字勿怪,因為本人中文肥佬。

入正題:今年十二月到澳洲兩星期自駕遊,行程:博物館、自然景色、菓園、動物生態為主。攝影器材選擇上,長焦距是必須,而廣角對景色及魚眼拍星亦會帶上。
又會多帶部後備機身,可一機身配28300天涯鏡,另一機身配廣角鏡,減少室外更換鏡頭入塵機會。至於我的大人,以V2為主,夾6.7-13及10-30鏡頭。至於三腳架、閃燈、PCL、ND等等也是少不了。不過澳航嚴格規定只能帶7Kg手提行李,及一小件手挽行李(輕便相機) or 外套等等。帶器材多少,以負重能力而定,不過重有小小力咁咪多D囉,冇力果陣就轉會棄用單反。

曾參考dchome關於旅遊器材post,見nikon精華區post"旅行攝影"內容充實,確實獲益良多。

http://www.dchome.net/forum.php? ... 109&page=7#lastpost

今次帶嘅器材:
D7100 /765g(寄倉)
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM | Art /810g(寄倉)

D800E /900g(手提)
Nikon AF Fisheye-Nikkor 16mm f/2.8D /290g
Nikon AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR /680g
Nikon AF-S NIKKOR 28-300mm F3.5-5.6 G ED VR /800g(手提)

Nikon 1 V2 /338g & FT-1 (大人帶)
Nikon 1 NIKKOR VR 6.7-13mm f/3.5-5.6 /125g (大人帶)
Nikon 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6  /115g (大人帶)
Sigma 10-20mm F3.5 EX DC HSM /520g  (借給一同去旅行的朋友)

早前一次過,集中"想帶"的器材塞進背囊,重量近14Kg重量。知手提行李嚴格限重在7Kg後,唯有把器材精簡及分開攜帶或給大人多帶一兩支鏡頭,次要的腳架丶閃燈丶直倒寄倉。相機的义電池及充電器丶HyperDriver丶Notebook&火牛也要隨身,瘦身工程後,總算控制在7Kg的重量下。

琴晚試質D道具入喼,已經放棄支24120f4
預留位置
期待V2照片~
IMPREZA 發表於 2013-11-21 02:54 PM
期待V2照片~

V2 + FT1 + 50.2AIS  及 6.7-13廣角
樓主日日都健身咩

如果係我, 旅遊一定係RELAX 去玩, 一機二鏡(一支35 , 一支90), 加支腳已經夠哂
樓主似係去開工多過旅行
其實我真實身份係一個苦力
BlackD 發表於 2013-11-21 03:24 PM
樓主日日都健身咩

如果係我, 旅遊一定係RELAX 去玩, 一機二鏡(一支35 , 一支90), 加支腳已經夠哂

今次去澳洲,五至六年內唔會再去,今次做下搬運工人先
我係你 d800e + 16 35  算  樓主 旅行去享受

謝謝,提點!  發表於 2013-11-22 10:46 AM
樓主有氣有力.....

不過比我會帶部FF一部,  超廣一支, 50MM一支, 長焦一支, 加部DC 同 腳架 , 加個內閃柔光罩~~雖然我冇FF~~~

都唔輕~~但有時真係放唔底D 鏡~上面個組合少一樣都唔放心~~

謝謝,提點!  發表於 2013-11-22 10:48 AM
啱聽!放唔底D鏡頭!  發表於 2013-11-22 06:31 AM
剛去了川西旅行兩星期

帶了一机三鏡

D800E

1.Nikon AF-S NIKKOR 28-300mm F3.5-5.6 G ED VR

使用率最高 旅行必備

2.Nikon 50mm F1.4G

夜晚 室内 人像 細細支又好用 無後悔帶去

3.Nikon AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR

使用率最低

個人喜愛習慣 僅供參考

上次去日本,支1635用得最多!  發表於 2013-11-22 10:50 AM
上次去日本支16-35用得最多!  發表於 2013-11-22 10:38 AM
我同老婆在台北窮遊中,
Nikon D600 + Sigma 24-70 f2.8
Nikon D7000 + Nikon 35.8G
用定焦學習中... ... 未捨得返來, 哈哈哈哈Y(^_^)Y

用定焦學習中!  發表於 2013-11-22 10:52 AM
最初執拾器材,計左兩三支定焦就重左4磅,最後減肥剩底支16魚!  發表於 2013-11-22 10:40 AM
uncle_magg 發表於 2013-11-21 11:52 PM
我同老婆在台北窮遊中,
Nikon D600 + Sigma 24-70 f2.8
Nikon D7000 + Nikon 35.8G

兩機兩鏡都叫窮遊...
另一個問題,樓主打算帶幾多memory卡?
照估計一個旅程數量應該好驚人
IMPREZA 發表於 2013-11-22 08:21 AM
兩機兩鏡都叫窮遊...

我同老婆一人一機咋媧o(∩_∩)o
D800E /900g(手提)
Nikon AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR /680g
+50mm1.4 or 85mm
就甘就夠,你無大光圈長焦70-200之類,所以其他帶來多餘,

支85.4 同支 50.2唔帶啦!  發表於 2013-11-22 10:59 AM
支70200os太重,唔帶啦!  發表於 2013-11-22 10:53 AM
uncle_magg 發表於 2013-11-22 09:16 AM
我同老婆一人一機咋媧o(∩_∩)o

fx同dx都帶齊...
IMPREZA 發表於 2013-11-22 08:23 AM
另一個問題,樓主打算帶幾多memory卡?
照估計一個旅程數量應該好驚人

我帶左個HyperDriver,可以入1TB的相,另一個EX-HD有500GB作backup data ,應該夠。
IMPREZA 發表於 2013-11-22 10:26 AM
fx同dx都帶齊...

如果近近地,是但帶一部機都夠。FX:D800E + 28300 + 1635;如果DX:S1020 + 24120 ,不過去到咁遠就加部後備機,又試下支S1835f1.8,咁就左苦力!

S 18 -35 ~呢支野好似幾特別~幾錢A~~難怪唔帶定焦...呢支鏡掂唔掂?? 不過可惜唔係FF鏡~  發表於 2013-11-22 04:49 PM