易攝網

查看: 3727|回復: 5

有冇人用過SLIK腳架?

想買一隻腳架俾部細DC同部600D KIT SET用

唔想要太大隻腳架   我見佢隻MINI系列幾過癮

唔知有冇師兄用過?  定係各位有更好推介呢
SPRINT MINI (?) 果 D?

手上都叫有枝但衹係俾 DC 用矣... 買果陣時都係俾部老爺 PS-G2 用矣!
(試撐過 400d kit... 個頭幾乎鎖唔實... 隨時自動移位... 抽高中軸用就更加有自殺 feel!)

DSLR... 買枝大枝少少o既會比較好... 雖然重o左,
但係好過你買o左枝輕巧型o既係影時有車行過又震, 風大少少又震,
set 完機想即刻影都係震住震住唔影得... 到時候仲加雞肋就係了!!

以上均是個人經驗!!
eriklai 發表於 2013-11-24 09:51 PM
SPRINT MINI (?) 果 D?

手上都叫有枝但衹係俾 DC 用矣... 買果陣時都係俾部老爺 PS-G2 用矣!

因為我主要都係俾部S95用  所以冇咩問題

但最主要係我想要 球型雲台  因為比較方便

有冇咩好介紹呢?
俾 s95 用自然無問題, 仲好鬼方便, 但係撐 600d kit 就唔建議,
真係夾硬用... 要換個夠力o既頭同唔伸中軸都仲可能 ok 就係了!
slik腳架比前貴了很多;在香港,舊款的cf614也要千七。