易攝網

查看: 1706|回復: 18

回顧2013年,各位可有稱心如意的作品或入手新器材?

2014年1月1日,先祝各位ching 身體健康丶大作源源不絕現眼前

先自己說說:最開心是2013年報讀了容Sir的攝影班,開闊了眼界 又買入器材的衝動減少了,不過都入了D7100丶V2丶Sigma 18-35/1.8........ 至於大作是........爛相太多,冇張見得人

2013年最特別入左支波波鏡,玩得勁開心
戈林 發表於 2014-1-4 10:40 AM
2013年最特別入左支波波鏡,玩得勁開心

我D係
2013先入部nex6,跟住買左一部頭都大的7100,買多枝sigma A 17-70 2.8-4 ,跟住入埋枝大肥佬,最後又忍唔住失手埋v1同ft1
2014年首先要買個防潮箱,昇級除非出D400,應該唔會再買
小弟希望防潮箱可以騰出點空 , 賣出點器材 ; 小弟上年入了6D , 很開心 , 但一直以來 , 發覺原來自己仍不捨N家, 我出身在N家 , 根在N家 , 或許有一天有錢了會回來的
幽浮澳門 發表於 2014-1-4 09:26 PM
小弟希望防潮箱可以騰出點空 , 賣出點器材 ; 小弟上年入了6D , 很開心 , 但一直以來 , 發覺原來自己仍不捨N ...

為什麼不捨得 N 家呀? C 家不好嗎? 師兄要再寫一下 6D 既感受啦... 哈哈~~

容老師既攝影班, 對我來說很另類, 開闊左我既視野, 今年有機會就再去報, 哈哈~~
uncle_magg 發表於 2014-1-4 10:51 PM
為什麼不捨得 N 家呀? C 家不好嗎? 師兄要再寫一下 6D 既感受啦... 哈哈~~

幽浮澳門 發表於 2014-1-5 01:11 PM

講一下兩個系統既使用心得, 同埋感受?

仲可以分享下轉會既喜與悲...
uncle_magg 發表於 2014-1-5 02:40 PM
講一下兩個系統既使用心得, 同埋感受?

仲可以分享下轉會既喜與悲...  ...

幽浮澳門 發表於 2014-1-4 09:26 PM
小弟希望防潮箱可以騰出點空 , 賣出點器材 ; 小弟上年入了6D , 很開心 , 但一直以來 , 發覺原來自己仍不捨N ...

看過 幽浮 Ching對6D 推崇,又對Nikon 的評語,真係無語   
上一年2013,係器材方面增加兩員,
一枝係n 85.4d
另一枝係s 35.4
我覺得le兩枝都係好鏡,
其中s35.4簡直令人愛不釋手......好可惜le一年,我影相的機會大減@@
2014暫時沒有想買的鏡了,只希望可以充份利用手頭上的「武器」
今年只係入多左支SB910~~用來影過一輯 雙燈人像。

來緊呢年都係用好手上的器材,

直到認為自己配得上升FF,

先會升D610 , 14-24 F2.8 , 24-70 F2.8 , 同 16 F2.8~

直到認為自己配得上升FF   <----  不用顧慮太多, FF機唔啱用最多放售.
added best addition in 2013 was noctilux, d800e was a close second and 28 f1.8 afs g as a third.

看各位 Ching在13年都有不錯的收獲望14年更上一層樓
希望14年可以買入D4s啦!
英鋒 發表於 2014-1-8 03:41 PM
希望14年可以買入D4s啦!

加油