易攝網

查看: 3602|回復: 19

(Devil Louis) ~D610 開箱 小報告~(加試機相)

土地誕試機相:
http://www.ecpz.net/forum.php?mod=viewthread&tid=145084&page=1&extra=#pid1994792

不斷掙扎,左諗右諗,終於跌入左深坑....DX 升左D610了~ 跟住忍唔住手入埋14-24 F2.8 同16 F2.8 。  影返張全家幅先,暫時放棄標準變焦,因為DX 時都已經好少用支KIT影相。

•     操控設定好很多,多左好多有用既功能。值得一讚~

•     初步測試都無塵點問題,應該真係無事吧。

•     手感好左好多,但都重左好多。

•     ISO 能力有高左,有待深入測試。

•     對焦表現不錯,對於對焦速對無乜要求的我,但求準確。

•     畫質表現,就要影多D 先,暫時唔多識分。

但有個小問題,ISO鍵係左下角,感覺唔係咁順手。如果改係FN鍵位置感覺好D,以前用D5100 可以SET FN 鍵作調較ISO,唔知其他師兄覺唔覺?

ANS: 剛看完說明書,搵到答案了,原來MENU SET 簡易ISO ,就可以唔按ISO 鍵,直接用轉盤調較,正! 方便同快很多呢!

評分

參與人數 4EC分 +7 收起 理由
uncle_magg + 2 終於升級啦, 中毒日深! 嘻嘻~~
pouleong43 + 1 毒人毒己
戈林 + 1 熱心毒人
xosir + 3 熱心分享

查看全部評分

恭喜ching升級,期待精彩作品
恭喜
從DX升級到FX,感受唔同晒,你好識買,一上FX就入1424,可完全解封,你咁仲意影風景,相信下一部要買埋套專用filter
樓主好重皮咁喎
good, now the tools are there and you can focus on making the picture.
呢個鏡群都真係有掛玩, 毒到呢
原來MENU SET 簡易ISO ,就可以唔按ISO 鍵,直接用轉盤調較,正! 方便同快很多呢!C兄D7100有無尼個功能

發現簡易EV 同 簡易iso只能二選一,做好野做唔到底,可惜  發表於 2014-3-8 04:48 PM
係用戶設定選單, 第D 個PART~叫ISO 顥示和調整。 你要搵搵有無了..  發表於 2014-3-4 11:49 PM
出去試機...
swjp04 發表於 2014-3-4 07:44 PM
原來MENU SET 簡易ISO ,就可以唔按ISO 鍵,直接用轉盤調較,正! 方便同快很多呢!C兄D7100有無尼個功能:han ...

D7000/D7100/D600/D610都有呢個功能,但M MODE不能用呢個功能~
kidd125 發表於 2014-3-5 12:48 AM
D7000/D7100/D600/D610都有呢個功能,但M MODE不能用呢個功能~

就是有點可惜,

令外我發覺放大縮小鍵係左手邊,放大睇相有D 唔方便,特別插住支重鏡,左手無得扶住支鏡,D 力去哂右手。

唔知又有咩方法解決?

devillouis 發表於 2014-3-5 12:59 AM
就是有點可惜,

令外我發覺放大縮小鍵係左手邊,放大睇相有D 唔方便,特別插住支重鏡,左手無得扶住支鏡 ...

咁咪右手握實支鏡,左手禁制,我平時就咁支鏡向下,左手禁制,右手正常渣機樣~
可能師兄慣左D5XXX系列,其實NIKON個排制一直都係咁~

慣左邊影邊看下相...看相時唔會放低部機,保持影相的動作,看完直接再影,雖然有人話我呢個習慣唔係咁好。  發表於 2014-3-5 01:31 AM
係....一時間的確有點唔習慣~  發表於 2014-3-5 01:23 AM
kidd125 發表於 2014-3-5 12:48 AM

入左D610,快門2k暫時 F16下都好乾淨
devillouis 發表於 2014-3-5 12:59 AM
就是有點可惜,

令外我發覺放大縮小鍵係左手邊,放大睇相有D 唔方便,特別插住支重鏡,左手無得扶住支鏡 ...

早幾日好似都有師兄開帖問,不過係lcd取景放大

我直接問nikon, 回答就是 無。

要實現都好簡單啊,用click"ok"制 循環 放大縮小就已經好好,寫條代碼而已