易攝網

查看: 2779|回復: 13

有關6d的對焦問題...

小弟想升級6d~但就是對焦的問題而郤步...
雖然不一定要常影一d 好快的也, 但無可能要影次次定係度比你對左焦先影得好...
各位用6d 的師兄可以分享下一d 動態小小弱光環境下(烏, 昆蟲, bb, 運動等)的相出來嗎?
其實PO出黎比你睇無咩意思個喎,因為大把師兄用一D低階都可以影到呢D相~
之前用650d 都一斷時間, 想升ff機, 講真用650d唔係太惡劣的環境都好似無咩咁的現像 正常過萬的ff body 無可能會差過 几千的機仔~...但有d 人就係講到bb 仔都對唔到焦又有人提及佢係ff的入門機.. 升來米得個搞字....二來po 出來又可厄下文 咁唔好咩
技術同經驗好重要,架機再好都只係輔助,用你衣家GA機多練下
6d的中心一個對焦點已經好準,不用可能話影唔到動態
即係用中央對焦就無問題? 如果係咁都唔錯...
TommyLao@FB 發表於 2014-4-3 08:10 PM
即係用中央對焦就無問題? 如果係咁都唔錯... ...

要睇技術,因為佢亦只有中間一點可靠,你想用AFC就......
吾知師兄要乜(動態小小弱光環境下),上傳張相你參考。昨天兩點半後落雨前影,隻雀站在幾棵樹後邊。(原圖及裁圖)
6D的中心點可在-3EV對焦,暫時係Canon機中可對到最暗的。
唔錯~正是想要的~~感恩~~~~ISO 去到4000還可以喎~ FF機4000等於我用650D的1600~
chao 發表於 2014-4-3 10:52 PM
吾知師兄要乜(動態小小弱光環境下),上傳張相你參考。昨天兩點半後落雨前影,隻雀站在幾棵樹後邊。(原圖及 ...

如果可以找一張近一點...因為我想看看毛的細緻度
TommyLao@FB 發表於 2014-4-5 09:30 PM
如果可以找一張近一點...因為我想看看毛的細緻度

第一張多雲天暗iso去到12800(高iso降噪設到中還有一級),第二張近距只裁大一點

iso12800

iso12800

距離大約兩米

距離大約兩米

iso320

iso320
chao 發表於 2014-4-5 10:55 PM
第一張多雲天暗iso去到12800(高iso降噪設到中還有一級),第二張近距只裁大一點
...

爆正~~THX 你.
本人刚买了6d.不錯