易攝網

樓主: Paul

香港鳳園打蝴團(5月20日)

原帖由 tonycho 於 2007-5-19 06:24 AM 發表

取消 la   
多 雲 , 有 雨 及 狂 風 雷 暴 。   

....
日期19/5
(星期六)20/5
(星期日)21/5
(星期一)22/5
(星期二)23/5
(星期三)24/5
(星期四)25/5
(星期五)天氣http://www.hko.g ...

只好取消!
落完雨應該仲好
27/5啦
天氣報告好似預測到星期日都下雨喎
星期二,星期三,都有小小陽光喎, 星期日都得!

原帖由 fanatics 於 2007-5-21 10:18 AM 發表
落完雨應該仲好
27/5啦

fan fan O.K. 我 8 點幾到, 打住等

景川你地去嗎 ?
原帖由 tonycho 於 2007-5-26 08:54 AM 發表

fan fan O.K. 我 8 點幾到, 打住等

景川你地去嗎 ?

我大約打兩個中左右就閃
原帖由 fanatics 於 2007-5-26 09:11 AM 發表

我大約打兩個中左右就閃

習慣了
原帖由 tonycho 於 2007-5-26 09:44 AM 發表

習慣了

可能去衙前圍村瞻仰遺容
原帖由 fanatics 於 2007-5-26 10:19 AM 發表

可能去衙前圍村瞻仰遺容

我又去
原帖由 tonycho 於 2007-5-26 11:51 AM 發表

我又去

我都未確定...
明日先算
衙前圍村建兩廈闢公園

為 迎 合 社 會 保 育 訴 求 , 消 息 指 , 市 區 重 建 局 將 降 低 衙 前 圍 村 重 建 項 目 的 發 展 密 度 , 地 積 比 率 由 原 來 十 二 倍 降 至 八 倍 左 右 , 並 在 重 建 區 中 央 打 造 一 個 逾 萬 方 呎 的 保 育 公 園 , 介 紹 村 落 歷 史 及 展 示 挖 掘 出 土 的 炮 台 。 據 悉 , 市 建 局 與 大 業 主 長 實 達 成 上 述 初 步 共 識 , 合 作 重 建 有 六 百 年 歷 史 的 衙 前 圍 村 , 最 快 下 半 年 落 實 。 另 外 , 備 受 關 注 的 旺 角 洗 衣 街 及 士 丹 頓 街 重 建 項 目 , 延 至 最 快 今 年 底 才 能 啟 動 。 消 息 人 士 指 , 地 盤 面 積 逾 四 千 六 百 平 方 米 的 衙 前 圍 村 , 重 建 後 將 建 有 兩 幢 逾 廿 層 的 住 宅 連 商 場 大 廈 , 為 盡 量 保 留 圍 村 風 貌 , 兩 幢 建 築 物 將 集 中 在 重 建 區 的 西 邊 一 角 , 預 留 中 央 位 置 闢 建 一 個 逾 萬 方 呎 的 保 育 公 園 , 範 圍 內 的 排 屋 會 按 情 況 予 以 保 留 , 盡 量 讓 重 建 項 目 設 計 融 入 圍 村 特 色 。 圍 村 三 寶 獲 保 留
此 外 , 被 譽 為 「 圍 村 三 寶 」 的 鄉 公 所 、 「 慶 有 餘 」 牌 匾 及 天 後 宮 將 獲 原 址 保 留 , 保 育 公 園 或 會 建 有 博 物 館 展 示 圍 村 歷 史 及 在 上 址 出 土 的 文 物 。 消 息 再 指 , 市 建 局 迄 今 無 計 劃 以 地 積 轉 移 方 式 換 取 保 留 整 條 圍 村 , 因 局 方 成 立 五 年 來 並 無 先 例 ; 其 次 , 市 建 局 委 託 顧 問 公 司 進 行 的 保 育 研 究 指 , 大 部 分 排 屋 結 構 殘 舊 得 不 能 保 留 。 衙 前 圍 村 原 居 民 代 表 吳 展 鴻 促 請 當 局 盡 快 落 實 重 建 , 改 善 村 民 居 住 環 境 , 他 苦 笑 說 : 「 呢 幾 日 打 風 落 雨 , 屋 頂 即 刻 漏 水 , 磚 牆 變 成 泥 牆 。 」 他 稱 居 民 正 草 擬 信 件 寄 往 特 首 辦 , 要 求 盡 快 落 實 重 建 。 另 外 , 市 建 局 董 事 會 新 班 子 昨 舉 行 首 次 會 議 , 消 息 指 , 董 事 會 要 求 局 方 盡 快 落 實 重 建 前 土 發 留 下 來 的 洗 衣 街 ( 俗 稱 「 波 鞋 街 」 ) 及 衙 前 圍 村 重 建 項 目 。 波 鞋 街 方 案 未 定
據 悉 , 局 方 會 先 審 議 波 鞋 街 商 戶 代 表 提 交 的 「 拆 上 留 下 」 方 案 , 最 快 七 月 中 才 決 定 以 何 種 形 式 重 建 波 鞋 街 , 消 息 人 士 指 , 市 建 局 正 重 新 檢 討 現 行 重 建 條 例 , 考 慮 向 商 戶 提 供 「 舖 換 舖 」 及 重 返 原 址 經 營 的 方 案 , 但 要 待 特 首 曾 蔭 權 新 倡 議 的 發 展 局 成 立 後 才 向 當 局 提 交 檢 討 建 議
原帖由 fanatics 於 2007-5-26 12:34 PM 發表

我都未確定...
明日先算

吹牛

我影蟲算 la  
原帖由 tonycho 於 2007-5-26 12:37 PM 發表

吹牛

我影蟲算 la  

我講真咖
上次去, 天氣唔好
一直想再去過
原帖由 fanatics 於 2007-5-26 12:42 PM 發表

我講真咖
上次去, 天氣唔好
一直想再去過

信你一次甘多la
Fan fan:

Tomorrow:  Paul, Ip sir, 景川,吾識影相 .... will go
明早 七點半船!
原帖由 tonycho 於 2007-5-26 09:19 PM 發表
Fan fan:

Tomorrow:  Paul, Ip sir, 景川,吾識影相 .... will good

細聲D
原帖由 吾識影相 於 2007-5-27 04:00 AM 發表

細聲D

Yes sir,
4:00 AM
重早過我起身, 你失眠
雷暴喎
原帖由 tonycho 於 2007-5-27 05:42 AM 發表

Yes sir,
4:00 AM
重早過我起身, 你失眠

都未