易攝網

查看: 8818|回復: 20

Jupiter-12

呢個貼之前,全站好似得一個貼係關於呢支鏡

人地話平價俄仔但係蔡屍光學,但睇外國網站話, Jupiter-12 中期已經轉左自己生產玻璃同鍍膜。

有人話藍色鍍膜仲係蔡斯,但我 check 過,我尼支應該係俄仔 DIY ……

評分

參與人數 1EC分 +2 收起 理由
JxR + 2

查看全部評分

靖少_KING 發表於 2014-5-31 05:46 PM

成像唔特別有老鏡味,但同現代鏡唔同,散景唔係蔡記獨特二線性可惜光圈唔係圓型。落 A7 邊角位係爛的, Biogon 就無計了,但 Biogon 設計聲稱零變型, Jupiter-12 則有極度輕微枕狀變形 ( 一般單鏡反光機用 retrofocus 廣角絕大部分都係桶狀變型 ... ) , 呢點唔知係同舊式 Biogon 設計是否有關了 .
Biogon是突屁股設計,感覺a7里面看不出紅閘
靖少_KING 發表於 2014-5-31 07:40 PM
Biogon是突屁股設計,感覺a7里面看不出紅閘

超級極端環境下會有好輕微

睇 SAMPLE 一般 Biogon 35mm 都唔怕, 朋友支 Biogon G28 都唔怕, 再 wide d 就應該出事
我枝g21就有少許...但邊緣成像下降很快就真..收到f8都接受唔到.
靖少_KING 發表於 2014-5-31 10:58 PM
我枝g21就有少許...但邊緣成像下降很快就真..收到f8都接受唔到.

21 以下都要玩返 retrofocus   ...
最近都關注,終于有先頭部隊測試,A7推薦度系??
tkahou 發表於 2014-6-1 08:04 PM

A7 -> 爛邊角
A7R -> 紅閘

我覺得係睇自己接受邊樣, 當然, 紅閘有得執, 爛邊角無得執 . 不過 Jupiter-12 落 A7R 紅閘貌似都唔嚴重 .

我自己揀 A7 純粹係 budget 問題 .
tkahou 發表於 2014-6-1 08:04 PM

鏡的話,平價感受蔡屍光學,但建議盡一切所能搵到最早期即仍然係用蔡屍原料果批 Jupiter-12 (極難!)

否則都係乖乖地玩呢支正貨

Ch@nSiR 發表於 2014-6-3 06:22 AM
鏡的話,平價感受蔡屍光學,但建議盡一切所能搵到最早期即仍然係用蔡屍原料果批 Jupiter-12 (極難!)

...

講真,就算話十足十zeiss用料,但俄羅斯製造,標俄國野,點都唔夠踏實;預算夠用反正貨好過

另外,按照你講法,我就唔考慮了(有紅閘肯一般伴隨爛邊);多謝你的信息
這個鏡頭後距很短。
即使NEX相機還是不夠, 不能使用。
attlee 發表於 2014-6-3 12:00 PM
這個鏡頭後距很短。
即使NEX相機還是不夠, 不能使用。

nex 用唔到,主要係因為鏡倉唔夠大

A7 則因為 135 尺寸所以擴大了鏡倉, Jupiter-12 已能用
tkahou 發表於 2014-6-3 11:15 AM
講真,就算話十足十zeiss用料,但俄羅斯製造,標俄國野,點都唔夠踏實;預算夠用反正貨好過

另外,按照你 ...

唔夠踏實另一個原因係造工,感覺支鏡造工雖然係有返咁上下,但總會有少毛病。

另外濾鏡口徑奇特(我仲未有時間研究佢直徑係幾多)。

本身有 135 機身或玩 135 菲林的話, A7 唔急,等下一代吧 ~~
tkahou 發表於 2014-6-3 11:15 AM

另外,按照你 ...

另外聞說 A7R 因為特別 microlens 設計,爛邊情況會比 A7 好,呢點我無考究,因為純粹睇價錢做人。

http://erphotoreview.com/wordpress/?p=4389

呢個網既 sample , 用 CV12/5.6 時 A7R 邊角位稍微實淨 D ( 不過 CV12 唔係對稱設計 )
Ch@nSiR 發表於 2014-6-3 12:14 PM
另外聞說 A7R 因為特別 microlens 設計,爛邊情況會比 A7 好,呢點我無考究,因為純粹睇價錢做人。

http ...

bayer結構的cmos,用猜色算法 插值其他顔色,即紅色像素用附近的藍綠色計算該像素的藍綠色

如果紅閘出現,綠色藍色信息丟失,那麽就丟失左銳度分辨力(所以 同理bayer的coms一用單色濾鏡即死,分辨力大講)

所以我都係推斷下,唔清楚jupiter-12 在A7爛邊是不是因爲上述原因; 不過就有紅閘就會伴隨爛邊
nex 用唔到,主要係因為鏡倉唔夠大

A7 則因為 135 尺寸所以擴大了鏡倉, Jupiter-12 已能用

=>

尚未使用A7,所以我不知道後倉原来已經變大,
谢谢!
tkahou 發表於 2014-6-3 05:14 PM
bayer結構的cmos,用猜色算法 插值其他顔色,即紅色像素用附近的藍綠色計算該像素的藍綠色

如果紅閘出現 ...

可能要 organic cmos 成功 consumer 化後先解決到
我又冇a7, 更冇a7r, 都係乖乖地用菲林。
呢支平平地幾好玩。

p.s filter 係俄仔常用的40.5
Ch@nSiR 發表於 2014-6-3 06:22 AM

...

玩菜屍真身都唔係好貴JA~!!...想平咪玩日菜LO~..唔差架.