易攝網

查看: 3011|回復: 9

[Panasonic] GH4值唔值得入?

本身有GX1 + 數支鏡, 想upgrade. 心思思GH4, 但這價錢可入D800. 唔知點選擇.

GH4考慮:
-當初玩m43因為夠輕
-已有鏡
- 有GX1替用
- 4K想玩, 但非主要目的

D800考慮:

- FF
- 但我仲好新手, 唔知會否handle唔到

各位達人, 有何見解?

跌落泥坑之前諗清楚..

一陣轉會去低能又要洗一筆

ps, fx都係相機,唔會話有乜難搞,唔明問人或睇說明書
入佢老X 啦~~~  唔駛諗~~~
唔玩 4K 唔需要諗 GH4

我自己玩 E-M1 + A7 , 唔認為全幅影相同 M4/3 有咩唔同 . 如果你有心玩 M4/3 又唔係主要玩 4K , 不妨考慮 E-M5 / E-M10 或 GX7
謝謝各路師兄意見.....4K對我作用不大, 而家唸下A7定70D好?
考慮E-M1或者GH3仲好,你冇4K電視拍4K片冇用,EDITING同RENDERING需要比較強既電腦SUPPORT。
至於D800,老實講,FF is nothing。專心玩好M4/3仲實際。
史喵喵 發表於 2014-6-4 10:53 PM
考慮E-M1或者GH3仲好,你冇4K電視拍4K片冇用,EDITING同RENDERING需要比較強既電腦SUPPORT。
至於D800,老 ...

好一句FF is nothing,可惜呢度無得like
個人經歷,放假幾乎GX7隨身,5D III幾乎長放防潮箱
除非要用3200以上iso,否則並未見FF比M4/3好用,
起碼M4/3可以放係普通袋,而FF就必須放係相機專用袋。
ff有金有力先好試
唔係玩開拍片就唔好4k喇
用開pana就gx7啦

JxR 發表於 2014-6-5 12:14 AM
ff有金有力先好試
唔係玩開拍片就唔好4k喇
用開pana就gx7啦

好中肯
handsomebb 發表於 2014-6-5 12:13 AM
好一句FF is nothing,可惜呢度無得like
個人經歷,放假幾乎GX7隨身,5D III幾乎長放防潮箱
除非要用32 ...

我前年入5D2,打算拍片同玩我啲OM鏡,結果都冇乜點用過,而且收到風有FF NEX,結果去年就放咗。

新手都普遍對135充滿幻想,其實以前嗰啲傻瓜菲林機咪又係135,有特別過咩?最重要係,呢啲機鏡又唔係平(平均比無反貴),質素又唔係特別好,又要買個大啲防潮箱去KEEP,又重唔係成日用。何必同荷包作對呢?