易攝網

查看: 1924|回復: 34

Canon 50mm F0.95 夢之鏡頭 (新名-被歧視的鏡頭)

又大又重的造型

Flickr 上 JaS PhotolandDSC04646-A7- Canon 50mm F0.95

Flickr 上 JaS PhotolandDSC04648-A7- Canon 50mm F0.95
室內全開

Flickr 上 JaS PhotolandDSC01436-A7-Canon 50mm F0.95

Flickr 上 JaS PhotolandDSC00248-A7-C50F0.95

Flickr 上 JaS PhotolandDSC04570-A7-Canon 50mm F0.95

Flickr 上 JaS PhotolandDSC04414-A7- Canon 50mm F0.95

Flickr 上 JaS PhotolandDSC00677-A7C50F0.95

Flickr 上 JaS PhotolandDSC05984-A7-Canon 50mm F0.95

Flickr 上 JaS PhotolandDSC05984-A7- Canon 50mm F0.95 100%
收左光圈下的解象力

它不是最好的大光圏鏡, 但它一定是為暗黑而生...同時請不要用現今標準去看...因為它是生於ISO用百為單位的年代...因為影到比影得清更重要... 也是軍備競賽的年代... 也是對Leica的回應 (作為Canon的用家的我,還是覺得舊時的Canon比較有Heart)...
BMW M3 ?
話說今日攞支鏡出來造運動... 行下影下... 有位自感係大師的伯伯的人問我支鏡係乜... 我友善地回答 50.95... 佢話點解用佢... 怒火地講... 又貴... 又手動... 用佢學懷師...
1) 乜器材比人重要... 最緊要明白自己用緊0乜... Also 你又知我得一支鏡?
2) 乜用1Dx會傻仔變超人?? 645?? ALSO your small DSLR... is 1Dx? i hate those 用器材睇人的扮大師... APSC 一樣有靚相...m34 also... 人才是重要...
3) 貴唔貴係相對... 我唔係有錢... 但一支Canon 50.95真係唔覺貴... 你覺得貴唔代表我覺...
4) 只睇支鏡就去judge人... 咁D 大師用支Kit影Chanel...
5) 手動有錯? 不如只係P Mode ok?
felixevo4 發表於 2014-7-13 11:59 PM
BMW M3 ?

I hope...
睇材質似audi多d
呢枝要唔要10,000hkd??
靖少_KING 發表於 2014-7-14 01:09 AM
睇材質似audi多d

BMW... But not M3;_:
靖少_KING 發表於 2014-7-14 01:11 AM
呢枝要唔要10,000hkd??

over... normally be 20k...
arround 16k...
正呀喂
好想可以摸下…
JMZ,距態度都唔係想同你對等交流, 理果條友把Q o羊。就算用十幾皮買一只鏡頭都唔關距事啦

但世界就好q多這類人,用左幾十年or萬器材,以老賣老,好管閒事,對人以偏概全

就好似

有次係QQ同器材黨講鏡頭色彩,有好多人貼人像,貼微距
條有貼d相上來話自己p到leica色(數張商店靜物黃光燈白平衡,營造類似冷暖色彩對比,暗部死x曬味精相)

成晚幾十個對話來回無人濕距,然後小窗口走來問我距張圖有無leica 味(已經過半夜十二點而且我無主動搵距),
我一開始對條友無印象,問“你是不是貼過人像果張?”

然後奇葩的一幕出現左 :

條友 即刻 開始“嚴厲訓導”我係器材黨,靜係識講器材wo(器材qq討論群唔講器材唔通講六合彩o羊
話手上有好多leica , A都用過,Leica影人見唔到特色,話唔適合影人wo

我中意以事論事,唔怕對罪人,距結束完十幾句廢話, 我即刻塞張rigid 同R90人像卑距,唔洗多謝!

tkahou 發表於 2014-7-14 09:51 AM
JMZ,距態度都唔係想同你對等交流, 理果條友把Q o羊。就算用十幾皮買一只鏡頭都唔關距事啦

但世界就好q多 ...

唔想inch佢... 伯佢heart attack...
我見大把fashion photographer 用 cheap gear or classic gear... or super expensive gear...
但一樣出到相... 人才是重要.... also 有自己風格...
all shot 四平八穩唔係fit到所有type of photography
記錄和fashion also very big different...  
靖少_KING 發表於 2014-7-14 01:29 AM
好想可以摸下…

摸我條女...
JMZ 發表於 2014-7-14 12:34 AM
話說今日攞支鏡出來造運動... 行下影下... 有位自感係大師的伯伯的人問我支鏡係乜... 我友善地回答 50.95.. ...

呢d人我早已經無視佢,我有我享受,理蟹佢感受

評分

參與人數 1EC分 +1 收起 理由
tkahou + 1 距唔講好難受。

查看全部評分

傳說中全開勁 sharp 既 0.95
Ch@nSiR 發表於 2014-7-15 12:15 AM
傳說中全開勁 sharp 既 0.95

是否打小左個"唔"字...
JMZ 發表於 2014-7-15 02:43 PM
是否打小左個"唔"字...

咁就要等你再放多 d 毒, 我有追你 blog post 的
阿伯應該系羨慕嫉妒恨多d..
壹支好鏡,用過朋友支可惜荷包負擔能力不足!新手亂說,希望CHING們不要介意!
oo very nice.