易攝網

查看: 7918|回復: 51

D810和電腦像素問題

我用Nikokn D810,但近日發現相片很矇,以為相機和鏡頭出現走焦問題,攞去麗C問過但無問題,最近才發兩者都不是,問題在於電腦,
問題係我個電腦解像素係1680X1050=1764000像素是否有問題呢,相片像素係中級用緊係2仟萬像素,是否個電腦解讀唔到,所以矇呢?
請各大師解答,感激不盡!有勞!!

買過部
想買D4s,無錢!
有冇手震,d8xx手震少少都好易炒個喎
kidd125 發表於 2014-8-5 08:47 PM
有冇手震,d8xx手震少少都好易炒個喎

無手震呀,而且係個芒看上去好正,比人在他的電腦看也很清,真的唔知點解?
1680 x 1050 係咪你個MON 嘅NATIVE解像度?如果唔係,試下SET 做你個MON 本身SUPPORT 最高嘅畫數。
相片回來了,百份百截圖,你看清唔清,人地電腦看是這樣的!
非常清 眼毛條條數得到
leick 發表於 2014-8-5 09:14 PM
1680 x 1050 係咪你個MON 嘅NATIVE解像度?如果唔係,試下SET 做你個MON 本身SUPPORT 最高嘅畫數。
...

呢個也是個芒最高像素了,巳看過!謝謝。
野鶴 發表於 2014-8-5 09:21 PM
非常清 眼毛條條數得到

係Chico比我的,在電話下載回來的啊!
檢查看圖軟件的設定
PS 開怕唔怕?或者你UPLOAD 一張你睇到蒙唧相上黎,大家可以幫手睇睇。。
D810  最少已經要用1920x1080既解析度既顯示器'
師兄, 買多個MON啦, 而家 24寸都唔係貴, 買IPS果種好正, 我都就來買.
Sing Him 發表於 2014-8-5 09:09 PM
無手震呀,而且係個芒看上去好正,比人在他的電腦看也很清,真的唔知點解?
...

師兄個MON係幾吋?!睇其他野有冇問題?
uncle_magg 發表於 2014-8-5 10:35 PM
師兄, 買多個MON啦, 而家 24寸都唔係貴, 買IPS果種好正, 我都就來買.

怕顯示咭唔支援,換左顯示咭又怕底板唔夾....最後連電腦都要換埋!悲哀!!
kidd125 發表於 2014-8-5 10:42 PM
師兄個MON係幾吋?!睇其他野有冇問題?

個芒係22寸顯示咭只顯示1680x1050支援個芒最大像素!
IMAC LA............
felixevo4 發表於 2014-8-5 10:13 PM
D810  最少已經要用1920x1080既解析度既顯示器'

我覺得無咩關係,照師兄咁話用最大像素7xxx*49xx咪無咩mon得...
咁…即係顯示咭問題嗎?