易攝網

樓主: 貧下中農

便宜老鏡拍的

2位前背一齊下毒手.
75mm鏡頭沒話可說,我只有俄仔75/1.5,80/2.8可用,因為其他那些,太太太貴了,中農兄,你介紹的exakta巳有很多人bid了,不便宜了,其實我亦有Biotar 58/2 用,是m42的,自己覺得亦不錯,只是好奇問你罷了,請見諒
原帖由 豬總你 於 2007-12-19 12:17 AM 發表
75mm鏡頭沒話可說,我只有俄仔75/1.5,80/2.8可用,因為其他那些,太太太貴了,中農兄,你介紹的exakta巳有很多人bid了,不便宜了,其實我亦有Biotar 58/2 用,是m42的,自己覺得亦不錯,只是好奇問你罷了,請見諒

豬總你兄:

互相交流情報及資料, 是十分正常的, 不用介意.  小弟的那一隻 biotar, 連一隻  Exakta 機, 是今年初在ebay買的, 連運費合共 24美元. 大約190港元左右.  不過內中有些原因.  首先, 賣家只郵寄美國地址, 第二, 賣家十問九吾應, 少人落標.   小弟是第三個落標, 寄到朋友在美國的家再帶來給我的.

相機回來後, 初步測試, 簾shutter 沒有洞 (這是Exakta老機的通病), Shutter speed 沒辦法測試, 只用耳仔去聽, 看來 ok,  這還包括一隻腰平取景及另一隻 eye level 取景器, 都運作正常.  小弟找一天試影一筒看效果如何.  有好的再給吾兄上圖.

希望吾兄多來指教及交換情報
原帖由 貧下中農 於 2007-12-19 10:43 AM 發表

豬總你兄:

互相交流情報及資料, 是十分正常的, 不用介意.  小弟的那一隻 biotar, 連一隻  Exakta 機, 是今年初在ebay買的, 連運費合共 24美元. 大約190港元左右.  不過內中有些原因.  首先, 賣家只郵寄美 ...

哩隻Exakta機我都有,不過又係布簾穿洞,但同廠跟機的50mm鏡頭還算完好,最過癮係有腰平取景,不過用唔返落EOS度!
原帖由 玩物喪志 於 2007-12-19 12:24 PM 發表

哩隻Exakta機我都有,不過又係布簾穿洞,但同廠跟機的50mm鏡頭還算完好,最過癮係有腰平取景,不過用唔返落EOS度!

玩兄:
這機還有過癮的地方, 其一是全機械相機, 好有質感, 其二是左手機.  睇黎也是唯一為左手人設計的相機.  真的前無古人, 後無來者.   用腰平取景, 十分過癮, 要習慣才成.  初時還對焦不準, 後來無意發現取景器頂部有一放大器可用.  真的是初哥一名, 勿取笑.  也是為了此機, 小弟決定 DIY Exakat -> EOS ADAPTER, 留著這些自動頭, 用在這機上.  目前己收藏的Exakta 自動頭, 有 Schneider 135/3.5, Steinheil 35/2.8, Steinheil 55/1.9, Steinheil 100/3.5, Steinheil 135/2.8, Biotar 58/2. 可以有輪玩.
原帖由 貧下中農 於 2007-12-19 12:41 PM 發表

玩兄:
這機還有過癮的地方, 其一是全機械相機, 好有質感, 其二是左手機.  睇黎也是唯一為左手人設計的相機.  真的前無古人, 後無來者.   用腰平取景, 十分過癮, 要習慣才成.  初時還對焦不準, 後來無意發現 ...

真羨慕中農兄自己動手的能力,小弟不才,衹能買現成的轉接環,市面上沒有的,便祗有望鏡興嘆了!
講起Exakta,我都係鐘意佢VP系列,好鬼型,另外就鐘意Exakta Kine Type I 。

最衰用接環落EOS唔一定可以有無限遠,部5D成日都打板...
原帖由 7gor 於 2007-12-19 02:08 PM 發表
講起Exakta,我都係鐘意佢VP系列,好鬼型,另外就鐘意Exakta Kine Type I 。

最衰用接環落EOS唔一定可以有無限遠,部5D成日都打板...

嘩, 7 哥對 Exakta 原來有豐富的經驗.  想請教, 省港澳地區, 有邊位師傅可以 CLA (Clean, Lubricate, Adjust) 老 Exakta 機?.  小弟目前手裏有五部.  1部 IIA 1部VX 都工作正常.  1部 IIA 要裝 SHUTTER CURTAIN, 1部IIA SHUTTER 及 WINDER 失效, 另一部 EXA 可以說是 FOR PARTS.  三部 IIA 都不是同一時期的, 有收藏價值.
我試過將一支exakta鏡,係Steinheil 135/4.5,加上aa膠及m39 to m42 ring,就成為一m42鏡,之後.........大家想點轉都得啦,可能有其他好辦法,畢竟我用的是蠢法,而且感覺上exakta鏡較m42鏡便宜,感覺上這鏡很好用
原帖由 豬總你 於 2007-12-20 12:13 AM 發表
我試過將一支exakta鏡,係Steinheil 135/4.5,加上aa膠及m39 to m42 ring,就成為一m42鏡,之後.........大家想點轉都得啦,可能有其他好辦法,畢竟我用的是蠢法,而且感覺上exakta鏡較m42鏡便宜,感覺上這鏡很好用

總你兄:  你的辦法, 是最簡單直接的辦法.  用得就好, 管它蠢不蠢.  近日D M42 鏡給人炒到天價, 而 EXAKTA 鏡呢個天堂, 好快就冇埋.  要買快手啦.
哩次買左隻成年先見到一次在 EBAY 求售的鏡.  ENNA MUNCHEN ENNALYT 90mm/f2.8 M42 mount 班馬頭.   因為係M42, 亦因為可能係 ENNA 鏡的唯一帶尤焦效果的鏡, 小弟用29英鎊先買到 (包運費), 差不多500大元.  都幾係野.  拿拿淋去試影, 先上三張試鏡相. 感覺上, 呢隻鏡的二線性較同期的歐鏡小些.
$500買到enna鏡,不算太貴,exakta有個缺點,每買一支,就要一m39ring,很麻煩,還是買m42好了,冷門的還勉強可以接受,熱門的就不用了
再上一支老鏡,Nikon 500/5 反射,1691年生產。

原帖由 7gor 於 2007-12-22 12:45 AM 發表
再上一支老鏡,Nikon 500/5 反射,1691年生產。

http://forum.macau-creatives.org/index.php?action=dlattach;topic=2276.0;attach=8280;image

http://forum.macau-creatives.org/index.php?action=dlat ...

7哥係咪一時筆誤?1691?味成三百年前?
7哥用 反射鏡真到家, 小弟有兩枝, 250mm f4 及 600mm f8.  不過都用得不好.  反差很低, 對焦困難. 可能老花眼的關係. 總之從未拍出好的照片, 心中有愧.
原帖由 玩物喪志 於 2007-12-22 01:07 AM 發表

7哥係咪一時筆誤?1691?味成三百年前?

的確係打錯字...
原帖由 貧下中農 於 2007-12-22 06:48 AM 發表
7哥用 反射鏡真到家, 小弟有兩枝, 250mm f4 及 600mm f8.  不過都用得不好.  反差很低, 對焦困難. 可能老花眼的關係. 總之從未拍出好的照片, 心中有愧.

謝謝你

這支我最近訂回來的,前天才運到,前晚拍了張月光唔夠喉,於是昨天番工食午飯時候去拍左幾張。

回想起來對上一次使用反射鏡大約是3年多前....那時是我第一次接觸反射鏡,拍攝地點在新疆。

感覺上用反射拍攝不是絕對的好,但拍某一些題材卻較為特出.

Leica R8 + Leica 500/8 + RVP
上一張用 Schneider 50mm f1.9 Retina Adapted to EOS 的圖, 祝所有色友, 前輩, 大大, 有一個愉快的耶誕及快樂的新年.
原帖由 貧下中農 於 2007-12-24 11:39 AM 發表
上一張用 Schneider 50mm f1.9 Retina Adapted to EOS 的圖, 祝所有色友, 前輩, 大大, 有一個愉快的耶誕及快樂的新年.

農兄真係有心,我就罐相支持...