易攝網

樓主: 貧下中農

便宜老鏡拍的

原帖由 t191mo 於 2007-12-3 10:28 PM 發表
各位師兄,小弟對老鏡好有興趣,但真係乜都唔識,係月中我會上廣州,
想問下有d乜鏡係800蚊左右,大光圈,30~50mm 俾E-1用(因為玩左個fd支Carl Zeiss PlanarT*1.4/50 mm ZF 奶左№ ,但太貴,想平平地買支玩下)

俾 4/3 用 ge 話
有支 konica 40 mm f1.8 pancake
$400 就可以 lor
這是 konica 40mm f1.8 全開時影的
原帖由 t191mo 於 2007-12-3 10:28 PM 發表
各位師兄,小弟對老鏡好有興趣,但真係乜都唔識,係月中我會上廣州,
想問下有d乜鏡係800蚊左右,大光圈,30~50mm 俾E-1用(因為玩左個fd支Carl Zeiss PlanarT*1.4/50 mm ZF 奶左№ ,但太貴,想平平地買支玩下)

t191mo兄:  

或許吾兄也可以考慮買這個 post 第一張相所用鏡頭 ISCO -Gottingen Westromat 50mm/f1.9 EDIXA M42 mount 老西德鏡.  由0.5米到無限遠.

2005年買時, 連運費是600港元左右.   鏡片近完美, 極難找保持得這樣好的了.  成相差一點的, 400港元就可以買得到了.

小弟認為他比較它的後期老闆 Schneider 的鏡要好些.  而且產量也較 Schneider少.  有一點點收藏價值.  

此鏡粗獷的個性及奇妙的散景, 是目前日本鏡沒法比擬的, 值得把玩.

如果一定喜歡大一點光圈, 也可以考慮買 Yashcia 50mm/f1.4 ML 鏡, 但此鏡近日都炒到500多港元或更高了.   

另一選擇是買 Yashica 的 ml 50mm/f2, 或 CZJ 58mm/f2, 都不用200元就有交易, 一樣可以拍出非常優美的照片.

評分

參與人數 1EC分 +5 收起 理由
玩物喪志 + 5 熱心助人,渡人升仙

查看全部評分

原帖由 貧下中農 於 2007-12-8 03:05 PM 發表

t191mo兄:  

或許吾兄也可以考慮買這個 post 第一張相所用鏡頭 ISCO -Gottingen Westromat 50mm/f1.9 EDIXA M42 mount 老西德鏡.  由0.5米到無限遠.

2005年買時, 連運費是600港元左右.   鏡片近完美, ...

多謝你的回覆呀,其實係澳門係唔係好難先買到又平又正ga手動鏡???因為如果澳門買到就真係唔係好想去廣州買.....
其實 Biotar 75mm/1.5 最使人樂於討論的是它擁有 "漩渦" 散景.  小弟也設法試拍, 可惜效果並不十分明顯.  先上兩張, 日後有好的再post.
新近得到一隻極少見的頭 Carl Meyer Cromox 8.5" f4.5. 白頭.  相信是大片幅頭. (或許是放大頭也可能).  將鏡種在 Soligor 200mm fousing tube 上, 試拍了幾張.  先上一張該頭的樣子, 再來幾張試拍相.
a - 無限遠.jpg
b - 背光.jpg
c - 隨拍.jpg
d - 散景之一.jpg
e - 散景之二.jpg
Schneider 50mm/f1.9 Xenon 全開光圈下的散景, 及玩水習作
中農兄,請問在那裡可以用$200左右買到czj58/2?thanks!
原帖由 豬總你 於 2007-12-16 12:29 AM 發表
中農兄,請問在那裡可以用$200左右買到czj58/2?thanks!

豬總你兄:
小弟那一隻, 是在 ebay 連 exakta 機一同買的. 請看最近的另一隻, 還有二十小時
目前標價是十美元.
ebay item number -
                                                                Item number:                                                                 370005014201
http://cgi.ebay.com/Exakta-VXIIa-Camera-and-f-2-58mm-Biotar-Lens_W0QQitemZ370005014201QQihZ024QQcategoryZ67374QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

其實這鏡賣得這樣便宜的原因, 是有一長時間, Exakta bundle 此鏡和機一同賣, 因此產量極大, 二手很多選擇.  其結構是6片4組變種雙高斯設計.  和很多銘鏡類似, 包括給人炒到3, 4 千美元的 super six 在內.  拍人物能得出尤中帶利的特性, 非常受女士歡迎 (你試嚇拎隻天賽給你女朋友拍照就知死)

為你上一張 biotar 58/2的pp
原帖由 貧下中農 於 2007-12-13 11:45 PM 發表
其實 Biotar 75mm/1.5 最使人樂於討論的是它擁有 "漩渦" 散景.  小弟也設法試拍, 可惜效果並不十分明顯.  先上兩張, 日後有好的再post.

好想要!!!
原帖由 Paul 於 2007-12-16 05:18 PM 發表

好想要!!!

Paul 兄:  
如果你遇到小弟收藏的另一枝 75mm/f1.5 鏡, 你會作何選擇呢.

Steinheil Munchun Culminon 75mm/f1.5.  已改成 M42 mount.  據有些大兄資料, 此鏡產量大約 100 隻.  小弟這一隻鏡片鏡身近完美,  非常有收藏價值.
原帖由 貧下中農 於 2007-12-16 08:25 PM 發表

Paul 兄:  
如果你遇到小弟收藏的另一枝 75mm/f1.5 鏡, 你會作何選擇呢.

Steinheil Munchun Culminon 75mm/f1.5.  已改成 M42 mount.  據有些大兄資料, 此鏡產量大約 100 隻.  小弟這一隻鏡片鏡身近完美 ...

嘩 !!! 你驚毒我唔屎咩 ?
原帖由 Paul 於 2007-12-16 10:58 PM 發表

嘩 !!! 你驚毒我唔屎咩 ?

騎騎!  冇咁易毒得死人既
啊彌陀佛, 善哉! 善哉!
唉!得個恨字!
我終於上廣州賣左支om 50 1.4 人仔450蚊
原帖由 t191mo 於 2007-12-17 01:50 PM 發表
我終於上廣州賣左支om 50 1.4 人仔450蚊

恭起恭起,終於食第一啖白粉!
你部係乜野機?om 轉 EOS 定N記 定用返落om機身?
老歐鏡中, 兩枝 75mm/f1.5 的已確定了.   三枝85mm f1.5 鏡, 玩兄看看, 除了 Leica R, Contax 及 Enna 的三枝之外, 還有那幾枝可考慮呢?
原帖由 玩物喪志 於 2007-12-17 04:35 PM 發表

恭起恭起,終於食第一啖白粉!
你部係乜野機?om 轉 EOS 定N記 定用返落om機身?

我用E-1,今日試左支鏡真係好正!
新手!影得唔好請見諒!
原帖由 t191mo 於 2007-12-17 11:13 PM 發表

我用E-1,今日試左支鏡真係好正!
新手!影得唔好請見諒!

影得非常好.  要吸毒, 就一定要不理別人怎麼說. 自得其樂就好.  不要理會傳統的評審標準, 例如夠不夠SHARP, 構圖規範, 分析力, 反差, 邊沿變型等等.  因為用非 ff DSLR 機, 加上 Photoshop 後製, 所有這些以前的所謂問題都不成問題了.

看來吾兄也喜愛隨拍及散景.  歡迎多些上圖.
見這裡那麼熱鬧,我也來上兩張老鏡相...