易攝網

查看: 3092|回復: 12

英式韻味Wray London Cine-Unilite 39mm f2

英國小廠製造,Wray的由來:據說以前有一位在著名電影鏡廠Cooke打工的一位造鏡師傅名叫Wray,後來他自立門戶,自己造鏡,所以Wray London的鏡頭有著Cooke的味道,大家看看是不是?
呢區 d 人剩係識 Leica 同 Zeiss
好正喎!價單如何?
Keith0903 發表於 2014-9-22 12:42 AM
好正喎!價單如何?

都唔平,一台Yamaha 50仔咁上下
支鏡頭的散景很有韻味
如果C記N記是本田豐田,佢哩支就係法拉里
玻璃顏色就似cooke

不過出片d色彩就唔同我之前用開的cooke有差別, 不過尼個唔可以比較, 始終唔同機身唔同色彩
但二線散景同埋球面像差就有6~7成似
dansa20061023 發表於 2014-9-22 12:34 AM
呢區 d 人剩係識 Leica 同 Zeiss

唔係唔識, 而係因為 $$$$$

我呢 d 窮人都唔濕 Leica
BlackD 發表於 2014-9-22 10:09 AM
玻璃顏色就似cooke

不過出片d色彩就唔同我之前用開的cooke有差別, 不過尼個唔可以比較, 始終唔同機身唔同 ...

Cooke不嬲以立体見稱,影人像是不錯的選擇,Wray都一樣,非常立体,這個有點像,但散景來說Cooke比較遜色,Wray勝一筹,當然比不上,Dallmeyer,Boyer等銘镜。
very nice, cine lens gives great unique look however depending on the modification, it might not be the most ergonomic lens to shoot.

Wray 的风格是英国和法国之间, 但更贴近法式风格,有法国镜散景味道。
跟另一個英國品牌 Watson London 的鏡頭非常相似, 但小弟喜歡這個品牌多D,散景沒有那麼漩。
雖然各項性能比較其他大品牌差一點點, 如:Cooke (成象較立體),Angenieux (散景較好), 但今天非常罕見!
Cine-UNILITE也是Wray这个品牌最值得收藏的系列。
加上另外两个焦距镜头 75mm /1.9 , 100mm /1.9,便成為完整的一套。
fongchiwang 發表於 2014-9-22 12:46 AM
都唔平,一台Yamaha 50仔咁上下

HAHA。。。師兄呢句可圈可點喎!!
YAMAHA 50仔可以係就快劏,也可以係新車喎!