易攝網

查看: 2350|回復: 9

Nikon 85mm F1.8

HI,各位師兄你地好,小弟用D610,最近想入手一枝Nikon 85mm F1.8, D鏡$31xx、G鏡36xx,現在煩惱買D鏡定G鏡......
D鏡金屬鏡身手感好,G鏡畫質銳利d,好難決定買邊枝。。。希望用過的師兄們可以比下意見。
俾我就玩 G  有新買新 科技系先進嫁
一定係85MM G啦 淨係睇鏡頭的FILTER  G用67MM而 D鏡用62MM
唔洗講野啦!  通光量已經贏晒!你自己衡量下啦!
謝謝師兄!我明天就去出枝85mmG鏡!
G鏡比D鏡改進了很多,當然買G鏡啦!
(我都係用50.8G)
D鏡如果唔準焦, 你就大劑啦...
G鏡唔準焦, 可在機身較正 !

http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=3377508&p=1

師兄們,我想問85mm影室內運動(籃球)得吾得?
NickChan 發表於 2014-11-10 11:08 PM

18-55MM 都得  85MM點解唔得
NickChan 發表於 2014-11-10 11:08 PM

都係按快門, 冇難度, 不如你整理一下你既問題啦, 不然, 唔會有好既答案
我之前都有淋D定G,朋友又話金屬身又玻璃鏡片好過膠鏡咁,半信半疑,走左麗B買左支85.8D鏡,買時都無為意,回到家過幾日拎出街試先發覺鎖光圈戈個制係壞GE拍唔到,即是手動教唔到光圈但係使用上係無問題,因為都未買過D鏡,興高采烈咁同朋友講我有新野玩,點知朋友話,E,壞戈WO 當堂SAD左
咁我當然反去炸型啦,佢地都無咩出聲就幫我拎去保養 十日左右就OK了

建議你買咩版都好,試得清清楚楚咩制都試過對多幾次焦先好拍板