易攝網

查看: 4922|回復: 5

關於到日本買相機....

計劃元旦到日本大阪旅行~
平時成日聽人講日本買相機好平~
但看了Bic camera官網的價錢和香港Price HK比較後....
發現沒平多少啊~反而貴了?

我本來就用水貨~所以不介意到日本買
計劃是買70D kit 或者是 X-T1 kit~~
請問有近期到日本旅行的師兄嗎? 想請教一下買相機的心得.....
要計埋退稅8%+visa/銀聯優惠5%,仲有YEN不斷下跌

(相信LZ都差不多回來了,不知此行收獲如何)

經常有人提出日本買相機這類問題,不過結論都是”不值得”,其中保養是重要考慮要素!

如果買70D kit 或者是 X-T1 kit,這類熱門產品,用CASH買,港澳都比較便宜。

一般去日本買的,都是選擇比較冷門鏡頭

以另一產品遊戲機為例,PS4、PSP日本買冇咩著數,但是遊戲軟件,有D你真係可以”垃圾價”買到
我一個月前都響名古屋既big camera睇過, 想買canon 7d2, 計過條數扣除退稅同銀聯優惠5%後同麗c賣價差唔多, 平1兩佰, 但無左保養, 結果都係返嚟響麗c買算了
去日本買二手野