易攝網

查看: 1843|回復: 19

請問 EM1 追焦速度

EM1 追焦速度性能與 C/N 單反比較會唔會相差很多?
夠用,但唔好期望拍得住人地旗艦型號

中階都 OK ge ( 夾 4/3 ) ,夾 M4/3 應該會再好 D
多謝提點 一於升EM1
入下入下 成手4/3鏡 唔上EM1實在係為難了家嫂
YML 發表於 2015-1-7 05:20 PM
入下入下 成手4/3鏡 唔上EM1實在係為難了家嫂

上喇上喇 ~~

不過唔介意高 ISO 既落返 E620 都 ok ge

我手上有 EM﹣1 + 12﹣40, 論對焦性能同C/N 差別好大(指追焦),如 C/N 有AIAF/動態對焦 OM 冇,如果只計單點追焦,速度還好,大約同550D + L 鏡差唔多。比5D2略慢。

參考一下。
感謝指教!
Ch@nSiR 發表於 2015-1-7 05:41 PM
上喇上喇 ~~

不過唔介意高 ISO 既落返 E620 都 ok ge

前輩,我有部500,620同E-M5,但安裝4/3鏡對焦速度都係E-M5快D,而且620按快門時好似好多動作,反應慢過E-M5。會唔會我設定有問題?
SamsionLou@FB 發表於 2015-1-12 11:01 PM
前輩,我有部500,620同E-M5,但安裝4/3鏡對焦速度都係E-M5快D,而且620按快門時好似好多動作,反應慢過E-M5。 ...

Liveview 還是 ovf ?
Ch@nSiR 發表於 2015-1-13 05:13 PM
Liveview 還是 ovf ?

有分別咩?
好! 明日全部比較再覆.
SamsionLou@FB 發表於 2015-1-14 07:09 PM
有分別咩?
好! 明日全部比較再覆.

4/3 機身 live view 對焦性能不比 M4/3 機身,加上本身係單反,拍攝時會顧及反光鏡

用 4/3 機身加 4/3 鏡還是建議用返普通單反模式
Ch@nSiR 發表於 2015-1-15 02:21 AM
4/3 機身 live view 對焦性能不比 M4/3 機身,加上本身係單反,拍攝時會顧及反光鏡

用 4/3 機身加 4/3 鏡 ...

多謝指教!
部620只係試咗幾次,我完全唔知有用唔用Liveview設定,更不知會影響對焦速度。
一陣比較試試。
SamsionLou@FB 發表於 2015-1-15 10:18 AM
多謝指教!
部620只係試咗幾次,我完全唔知有用唔用Liveview設定,更不知會影響對焦速度。
一陣比較試試 ...

E-620 本身係單反, 同 E-M5 完全係兩種唔同既相機

然而 4/3 鏡頭本身雖然係單反鏡頭, 但有兩三支係支援 M4/3 既對比對焦方式的
請問邊幾支4/3鏡支援M4/3對焦方式 我祗知14-54II係
YML 發表於 2015-1-15 12:58 PM
請問邊幾支4/3鏡支援M4/3對焦方式 我祗知14-54II係

Standard Grade : ZD9-18 , ZD14-42 , ZD25 , ZD40-150, ZD70-300
High Grade : ZD14-54II

基本上都係入門同中階
咁要入埋支9-18
YML 發表於 2015-1-15 02:31 PM
咁要入埋支9-18

9-18 響 4/3 系列 Ultrawide ZOOM 黎講雖然係最低階果支, 但個人實用經驗黎講好過哂 M4/3 兩支 .
試了620配大細奶,原來用LiveView對焦速度真係慢好多.關閉LiveView改用觀景窗大細奶速度可以接受. 但用Sigma 30mm 1.4 超慢. 原因不明.