易攝網

查看: 2181|回復: 21

大機換細機推介

用開D90 + 2470, 旅行太重了, 想找返台機出門
之前都沒留意開細機市區, 想請教有什麼機可以介紹
謝謝
奧林巴斯EM5抵玩哦,或者SONY A7-2
有幾錢可以買機,要二手定一手?
8000左右啦, 如可能當然想買一手
2年的話其實也可以, 都係出遊時用
XT1+kit鏡
好多選擇, 當然你入得黎 4/3 區, 緊係介紹你 4/3 先

如果係旅行 ONLY 我會建議二手 E-M5 / 新 E-M10 + 12-35 或 12-40 , 需要自拍可選 E-PL5 / 6 / 7

評分

參與人數 1EC分 +1 收起 理由
YML + 1 我很贊同

查看全部評分

不能同意陳SIR太多
EM1 啦~~~畫質真的很細膩,我依家就算用開 A7 II 都覺得 EM1 好~~~~
謝謝大家, 昨天睇左EM10 +1442 + 40150 = 66XX
如沒找有二手的話應會向這套埋手囉
不建議要 1442 + 40140 直接買 12-40吧
Hielnad 發表於 2015-1-11 12:51 PM
EM1 啦~~~畫質真的很細膩,我依家就算用開 A7 II 都覺得 EM1 好~~~~

沒有 4/3 鏡的話 EM1 有 d 多餘, 而且 EM1 畫質稍不及 EM5 或 10

當然入左 EM1 就係沉淪 4/3 毒海既開始
killerho 發表於 2015-1-12 09:49 AM
謝謝大家, 昨天睇左EM10 +1442 + 40150 = 66XX
如沒找有二手的話應會向這套埋手囉 ...

budget 幾多 ?
Ch@nSiR 發表於 2015-1-12 12:50 PM
沒有 4/3 鏡的話 EM1 有 d 多餘, 而且 EM1 畫質稍不及 EM5 或 10

當然入左 EM1 就係沉淪 4/3 毒海既開始 ...

其實 EM5,EM1,EM10 我都擁有過~~~!!

會唔會係鏡頭同機身相容問題令畫質有所誤差~????

Ch@nSiR 發表於 2015-1-12 12:50 PM
budget 幾多 ?

而家睇埋D價, 預7千左右
又心大心細要埋支WIDE, 始終都係去旅行, WIDE鏡有用
仲睇緊有乜好選擇

找緊同事借EM1同EM5回來試比較
Em5 + 1240
明天去麗C睇下 EM5+1240 幾銀先 , 2.8係最後都會買, 但睇相好大舊,
反而 14-42mm F3.5-5.6 EZ / 12mm F2.0  / 17mm F1.8 依三枝機動性好似幾好, (不過都係要睇幾銀)

官方家下買機有做, 這兩隻有無C兄玩緊?比D意見
45mm F1.8 $ 1590
25MM F1.8 $ 2390
Hielnad 發表於 2015-1-12 05:57 PM
其實 EM5,EM1,EM10 我都擁有過~~~!!

會唔會係鏡頭同機身相容問題令畫質有所誤差~????

E-M1 果粒 MOS 同 E-M5 / 10 唔同

E-M5 後 Olympus 有兩隻 MOS 響手, 一粒係 SONY 做既, 除 E-M1 外所有機都用緊

另一粒係 Panasonic 做既, 只有 E-M1 在用, 特點係加入 PDAF 檢測以支援 4/3 鏡, 表現比 SONY 果粒略差 ( 未必同 PDAF 有關 )
想問下其實4/3系統有什麼優上點?和單反(APSC)那個畫質好D?
cnfans 發表於 2015-4-8 06:53 PM
想問下其實4/3系統有什麼優上點?和單反(APSC)那個畫質好D?

個人認為所謂優點或缺點其實係相對, 4/3 主要特點係邊緣畫質好 ( 片幅細 + 光線直射 ) , 主要廠商 Olympus 光學技術優良 ( 論光學的話歷史精彩過兩間大廠 ) , 鏡頭相對輕便等 .

有人覺得片幅細, 高 ISO 差 D 但其實今時今日同 APS-C 相差唔遠, 有人覺得景深唔夠淺 ( 背景唔夠散 ) 但有人又會覺得景深深 D 好 ( 例如影一 d 快速移動既主體, 景深深 D 唔怕咁易失焦 )