易攝網

查看: 3398|回復: 14

Rolleiflex 3.5F入手價一問

小弟我用緊Yashica mat-124g 用左一排 想換部rolleiflex ,
聽人講話造工係日本機無得比,想問下現在市場二手價大約去到咩價咩?
而加R記好多拼機,水份太大,師兄揀戈時小心點...
ididid 發表於 2015-3-4 11:44 PM
而加R記好多拼機,水份太大,師兄揀戈時小心點...

拼機 姐係CLA完 ?定係換左其他零件?
我預算大約5000左右 想賣埋部 yashica 幫補下
Rolleiflex 3.5 價錢真係好海鮮......6000左右到17000 都有
JASONLOCKON 發表於 2015-3-5 07:40 AM
拼機 姐係CLA完 ?定係換左其他零件?
我預算大約5000左右 想賣埋部 yashica 幫補下
...

Hi Ching
5k 想入3.5F有難度
就算Type#1都係
除非係戰鬥機
我想5000+yashica mat -124g
大家知唔知大約部yashica賣到咩價位
C兄何解要3.5F?
重量同2.8E,F差不多,
因為平D? 同2.8E差不多價錢,
要輕便又平? 點解吾考慮autoMat or 3.5C?
花輪 發表於 2015-3-7 06:40 PM
C兄何解要3.5F?
重量同2.8E,F差不多,
因為平D? 同2.8E差不多價錢,

其實都有考慮緊 mx-Evs
2.8因為大部點 所以你考慮
因為諗住3.5f係最後個部 出狀況可能少d
想問下 3.5c 比3.5f 平幾多 (假設狀態一樣)

JASONLOCKON 發表於 2015-3-8 10:41 PM
其實都有考慮緊 mx-Evs
2.8因為大部點 所以你考慮
因為諗住3.5f係最後個部 出狀況可能少d

摸上手3.5F同2.8F一樣甘大, 差不多一樣重...
樓上都有人講左, 3.5F係海鮮價,
3.5C應該靚極都UNDER US600,
autoMat就更加吾洗講, 平靚正,
老實講, 除非你買GX,FX, 否則都要給人CLA架啦...
所以我都建議人一係用AUTOMAT,  
一係直上2.8, BAYIII配件也好找(好重要),
花輪 發表於 2015-3-8 11:30 PM
摸上手3.5F同2.8F一樣甘大, 差不多一樣重...
樓上都有人講左, 3.5F係海鮮價,
3.5C應該靚極都UNDER US600, ...

小弟最後琴晚 用600eur bid左部 3.5F
好奈無用過咁多錢 心情好複雜
收到後 放相上黎
JASONLOCKON 發表於 2015-3-10 04:08 AM
小弟最後琴晚 用600eur bid左部 3.5F
好奈無用過咁多錢 心情好複雜
收到後 放相上黎

3.5F 600歐 這價錢算很不錯吧,
公起樓主購得心頭好
花輪 發表於 2015-3-10 03:17 PM
3.5F 600歐 這價錢算很不錯吧,
公起樓主購得心頭好

最後都係放左部 3.5f
換入部 2.8e
JASONLOCKON 發表於 2015-4-1 01:44 AM
最後都係放左部 3.5f
換入部 2.8e

C兄就係快手!!! 當然係直上2.8 LA...
我都吾汁輸入多左部2.8F~ Planer & Xenotar 並行~
花輪 發表於 2015-4-2 12:31 PM
C兄就係快手!!! 當然係直上2.8 LA...
我都吾汁輸入多左部2.8F~ Planer & Xenotar 並行~
...

其實主因係價錢問題 2.8e 入手價400€ 部3.5f 原價放番出去
暫時未得閒試機 但部3.5f質素已經超好
3.5F有5 片6片之分.....價錢好大區別..