易攝網

查看: 1227|回復: 12

[Olympus] 身痕--唔知加咩好

過完年,有D身痕想買野,用緊EM1加12-40PRO 最常用,有 14F2.5 17F1.8 25F1.4 7-14 F4 同14-140II代, 閃有METZ AF50, 唔知加咩好,又想I40 但又唔常用,15F1.7 又好似好重覆(定焦亦小用)
42.5mm F1.2
40150 2.8 PRO
75.8
P 仔或雙修
40150 pro x2
40-150 2.8 x3
用NIKON時有用70-200 但都好少用,我相機多係生活照同旅行相,有支14-140II代,唔會買40-150,覺得唔方便,會少用,依嫁積極考慮 OLY 60微,但又唔見有二手
17mm F0.95
jesseleong 發表於 2015-3-13 11:28 AM
用NIKON時有用70-200 但都好少用,我相機多係生活照同旅行相,有支14-140II代,唔會買40-150,覺得唔方便,會少 ...

EM1 機身搵唔到 60 可以考慮下搵 ZD50/2 , 我個人估計 EM1 有對呢支鏡優化對焦速度 ( 官方無講過但呢支鏡既速度提升得好唔尋常 )

加多個 MMF 二手價錢應該同 60 差唔多
i40...
Ch@nSiR 發表於 2015-3-13 03:43 PM
EM1 機身搵唔到 60 可以考慮下搵 ZD50/2 , 我個人估計 EM1 有對呢支鏡優化對焦速度 ( 官方無講過但呢支鏡 ...

EM1 + 50 2.0 用家報到 對焦速度絕對可以接受!
個人心水推介 平價又驚喜之選 OM 35MM 3.5微