易攝網

查看: 2444|回復: 5

5DSR香港有價了,但效果…………

Canon EOS 5DS R Body HK$27,480行貨價格
Canon EOS 5DS Body HK$25,980行貨價格
今天香港網開了5DsR的價,比5D3貴1萬1,而且ISO 3200下圖質很明顯比所有單反機的ISO 3200差很多,6400 ISO的成像超級的差已和其他機的12800的ISO相同 ,Canon搞咩?

除非棚拍或日間拍,否則高ISO實在慘絕,要是沒足夠光,想拍夜境花這個錢出這種連6D都不如的效果讓人心涼
老實講...

部機個取向同現行o既 EOS DSLR 係唔多一樣,
你要部打仔格又可以任何時候都可以用高 ISO o既機時,
5Ds 系根本唔會係你杯茶...

就如老早以前o既 1D 同 1Ds 系, 兩者同級但取向就唔一樣,
呢樣o野去到 1DX 先叫做合二為一...

所以... 真係咁在意高 ISO 又要係呢個牌子下揀機都仲有唔少
好選擇就係了!
高像素密度下 S/N ratio 同 DR 較差無法避免

中片幅品牌開始用像素位移合成方法推高像素不無道理
外拍人像目前是否要這麼高像素還真係個問題,風景我看有這必要,但是夜間風景這機卻又很不理想,5D3還是綜合實力一段日子的選擇呀?
有種相差的錢寧可買鏡頭的感覺