易攝網

查看: 3213|回復: 17

新手問macro..

請問..
我用macro 1:1 哥陣影花花草草...個景深好好好好淺...再較小個光圈 會唔會無咁淺?
同埋影哥陣, d花花草草實會比風吹郁...但係個景深又咁淺.....好易對唔到想對焦的地方.....如何是好啊?
POST d 相上黎研究下
花花草草喺唔夠光ge時候係比較難對焦,
可以用替代對焦方法,
第一種方法係用同等距離ge野先對咗焦,
第二種搵張黑白相間ge紙貼住你想對焦ge野,
對完焦就拿番張紙走.
原帖由 simsonlam 於 2007-6-6 11:13 AM 發表
花花草草喺唔夠光ge時候係比較難對焦,
可以用替代對焦方法,
第一種方法係用同等距離ge野先對咗焦,
第二種搵張黑白相間ge紙貼住你想對焦ge野,
對完焦就拿番張紙走.

明白~
咁如果d風吹到d花花草草郁...但係個景深又好淺喎..咁點好啊....
原帖由 天希 於 2007-6-3 09:54 PM 發表
請問..
我用macro 1:1 哥陣影花花草草...個景深好好好好淺...再較小個光圈 會唔會無咁淺?
同埋影哥陣, d花花草草實會比風吹郁...但係個景深又咁淺.....好易對唔到想對焦的地方.....如何是好啊?

macro 1:1  MARCO 即系百微啦!開盡一比一,系有一定的難度架,當然影出黎的相片亦都好突出的,其實當用盡一比一時對焦就多數用手動對焦,而景物被風吹,又是必然的事,那你就要用自己的身體跟風吹的移動一樣,直到景物對到焦為止方可按下快門,這是我一向拍攝 MARCO 的方法及心得!我個人應為要影一張靚的MARCO 相系最難影的,比多D心機啦,試多幾次你就會明白當中的拍攝方法,我已經講左好多架啦,跟隨要做的只有你自己多些練習吧,還記得當初我影 MARCO 時都無人講我知點影好呀!希望你明白我講的方法啦!努力呀!
原帖由 景川 於 2007-6-6 07:22 PM 發表

macro 1:1  MARCO 即系百微啦!開盡一比一,系有一定的難度?

多謝你啊...
"那你就要用自己的身體跟風吹的移動一樣,直到景物對到焦為止方可按下快門" <---好似d武林秘級咁..要慢慢練.....
原帖由 景川 於 2007-6-6 07:22 PM 發表

macro 1:1  MARCO 即系百微啦!開盡一比一,系有一定的難度?

真係無私(巫師? )的傾囊相授,當日你點教我,而家一樣咁公開傳授俾人,一d都無藏私(藏屍? ),更加唔會連d Exif 亂咁改去誤導人!一個人嘅人格同情操點可以高尚到咁嘅地步呢! 大佬啊!你又唔係開班教人!
大家想影好d微距昆蟲,就要好好鑽研毒蟲皇嘅《蟲皇秘技》喇!

評分

參與人數 1EC分 +5 收起 理由
tonycho + 5 精品文章

查看全部評分

原帖由 玩物喪志 於 2007-6-7 02:09 AM 發表

真係無私(巫師? )的傾囊相授,當日你點教我,而家一樣咁公開傳授俾人,一d都無藏私(藏屍? ),更加唔會連d Exif 亂咁改去誤導人!一個人人格同情操點可以高尚到咁 ...

原帖由 玩物喪志 於 2007-6-7 02:09 AM 發表

真係無私(巫師? )的傾囊相授,當日你點教我,而家一樣咁公開傳授俾人,一d都無藏私(藏屍? ),更加唔會連d Exif 亂咁改去誤導人!一個人嘅人格同情操點可以高尚到咁嘅 ...

HAHA..好...搵下哩本書先..
乜原來exif可以改架?....
拍微距真是費神費力,要有意志有耐性,呵呵。
我就受不了把百微出掉了。
景川兄都有咁同我講過嫁~無私精神值得學習
原帖由 天希 於 2007-6-7 12:32 AM 發表

多謝你啊...
"那你就要用自己的身體跟風吹的移動一樣,直到景物對到焦為止方可按下快門" <---好似d武林秘級咁..要慢慢練.....

真系要要慢慢練架,當你影得多 marco 時日後你一定會發現自己在不驚覺下進步了很多,系指攝影技巧上呀,因為 marco 我影時發覺,如果要影一張好正的相時,系要注意好多攝影技巧的,在你拍攝marco 時日後你一定會發現比拍攝其他相片要注意的地方都還要多!

期待你的佳作! 努力呀!

真係無私(巫師? )的傾囊相授,當日你點教我,而家一樣咁公開傳授俾人,一d都無藏私(藏屍? ),更加唔會連d Exif 亂咁改去誤導人!一個人嘅人格同情操點可以高尚到咁嘅 ...

無咩所謂,大家黎得這個易攝網,就系大家都有相同的興趣,咁我當初玩 marco 時系無咩人比到特別技巧我,無法,因為當時身邊真系小人玩marco ,現在我把我的心得講出,大家可以互相研究下都好架,我又唔一定系原全正確架!這只是我個人的拍攝經驗而已!

希望大家都有所得著啦!
原帖由 tonycho 於 2007-6-7 08:53 AM 發表

你又唔系啦,香港 蟲皇,都唔打多幾隻字!唔好收起 d 好野喎!
原帖由 天希 於 2007-6-7 09:17 AM 發表

HAHA..好...搵下哩本書先..
乜原來exif可以改架?....

你咪傻啦,邊有這本書架!
原帖由 sam42 於 2007-6-7 03:28 PM 發表
景川兄都有咁同我講過嫁~無私精神值得學習

唔好咁講,大家一齊學習啦!
原帖由 景川 於 2007-6-7 05:13 PM 發表

真系要要慢慢練洵?marco 我影時發覺,如果要影一張好正的相時,系要注意好多攝影技巧的,在你拍攝marco 時日後你一定會發現比拍攝其他相片要注意的地方都還要多!

期待你的佳作! 努力呀!

明白...我會努力的

原帖由 景川 於 2007-6-7 05:20 PM 發表

你咪傻啦,邊有這本書架!

我比人耍............................
佢地都系講下笑,

唔知你有無得著呢!