易攝網

查看: 4751|回復: 11

澳門星空攝影工作坊 by YKs Photography

澳門的光害非常嚴重眾所週知,影星空的條件比鄰近的香港更難,要拍攝到壯觀的銀河更是難上加難。因此,多方面的枝巧都是必須的。兩堂課程將會觸及基本的天文知識、講解星空拍攝的技巧竅門,,加上現場指導大家實習拍攝星空、星流跡、銀河的技巧,同場還會講解拍攝星空Timelapse(縮時攝影)的方法。本課程另一重點是後製技巧,導師會教大家使用多個後製軟件加強銀河及星流跡效果,務求學員能快速掌握星空拍攝及後製技巧,拍出澳門的壯麗星空。

費用:MOP680 (中學生可以優惠價MOP500參與)

報名要求︰任何對星空拍攝有興趣的初學者。

名額︰每班最多10人 先到先得,額滿即止

上課日期: A班 第一堂 8月15日 (六)晚上 星攝拍攝外影,理論與技巧,外影第二堂 8月17日 (一)晚上 作品檢討,銀河星軌後製技巧,總結
                     B班 第一堂 8月16日 (日)晚上 星攝拍攝外影,理論與技巧,外影第二堂 8月18日 (二)晚上    作品檢討,銀河星軌後製技巧,總結

報名方式:發信息到Facebook專頁YKs Photography,說明報名星空攝影A/B班,留下聯絡電話及姓名,根據電郵內容入數及確認。
www.facebook.com/shinodaphoto

學員需知︰
於後期製作課程時需要自備手提電腦
星空拍攝十分視乎天氣狀況,以上外影日子只能作為參考,如果天氣不佳,可能會作出改動
同學需自負來往景點交通費用
若遇黃雨、紅雨、黑雨、懸掛三號風球或以上, 外影活動將會延期, 日期另行通告

星空攝影?估你都係愛好天文啦,你天文攝影資歷有幾耐呀?你對天文有幾認識呀?你基本天文禮儀又有無?等等
基本天文禮儀要知道是常識吧, 我都數在香港行山拍攝星空, 在澳門也經常在城市裏發掘適合影星的地方, 在光害比較嚴重的地方拍攝星空比較有經驗
上圖有張就係澳門中區的北極星軌, 另外timelapse方面我也比較在行
最後, 是次workshop最主要讓對星空拍攝有興趣的初學者有更多的了解, 歡迎繼續查詢
嘩!!!周身刀,好勁呀!咁我問你天文有咩禮儀啦,拿拿拿,唔好依家先上網搵呀
"在澳門也經常在城市裏發掘適合影星的地方, 在光害比較嚴重的地方拍攝星空比較有經驗 "??
咁澳門有咩適合影星地方呀?你發堀到未?你點樣光害嚴重地方拍攝星空有經驗法?技巧係邊?到底你影左星幾耐呀?
qwer 發表於 2015-7-31 08:18 PM
嘩!!!周身刀,好勁呀!咁我問你天文有咩禮儀啦,拿拿拿,唔好依家先上網搵呀
"在澳門也經常在城市裏發掘適 ...

人地開班關唔關你事 願者上釣 你鐘意咪比錢學睇下佢有咩料囉 一係你自己開班啦 睇落你好似好勁WO 我都想JOIN你呀
Mathewson 發表於 2015-8-1 03:53 AM
人地開班關唔關你事 願者上釣 你鐘意咪比錢學睇下佢有咩料囉 一係你自己開班啦 睇落你好似好勁WO 我都想J ...

我覆人地個機都唔關你事呀.唔係願者上釣 .囉,係愚者上釣呀.我先無咁ONX比錢距洗呀.我影左相咁耐,自問都未夠資格教人,都覺得咁樣係不自量力呀.最多都係同D FD吹下水咁,如果咁樣都唔受得,學咩人開班,樓主都話就不時在香港影啦,相信都知邊個係JACKY,DUP距都係袋錢入距袋,唔好好似果條友咁,比D知既笑死,影衰澳門人呀.仲有,澳門咁耐以來都無人咁樣好似香港咁開班話教人,都知道係澳門係咩一回事啦,天文係一樣好嚴肅的事西來,呢句說話去到邊都一樣
樓主加油
為嘴炮開新Account
現在只剩下B班有空缺
報名方式:發信息到Facebook專頁YKs Photography,說明報名星空攝影A/B班,留下聯絡電話及姓名,根據電郵內容入數及確認。
現在只剩下B班有空缺
現在只剩下B班有空缺
唔知今年有冇呢?